Szász János kiszáll, nem ő fogja megrendezni a Hunyadi-filmet

Bizalmi Válság alakult ki közte és Ferenczy Gábor producer között, akit az Orbán Viktor ügyvédjeként ismert fideszes országgyűlési képviselő, Bajkai István éppen szerdán látogatott meg.

2019. március 29., 18:09

Szerző:

„2018 őszén felkérést kaptam Az utolsó bástya című film megrendezésére,  és ezzel lehetőségem nyílt filmre vinni a magyar történelem talán legfontosabb sorsfordító eseményét, a nándorfehérvári győzelmet. Alkotótársaimmal – magyar filmen még soha nem látott – 21. századi technikával hitelesen fogalmaztuk volna meg e történelmi kor viharos érzelmeit, mindennapi életét, a kíméletlen és dicsőséges háborút.

Az elmúlt bő félév minden percében ezzel a filmmel foglalkoztam, nehéz és keserű volt meghoznom a döntést arról, hogy kiszállok, nem rendezem meg a filmet! Ennek oka az, hogy az utóbbi hónapokban leküzdhetetlen bizalmi válság alakult ki közöttem és Ferenczy Gábor producer között.

Mivel egy többmilliárdos mozit (persze bármilyen költségvetésűt) csak bizalommal, közös gondolkodással, közös álommal és szoros együttműködéssel lehet elkészíteni, számomra lehetetlen tovább vinni felelősséggel közös filmtervünket. Minden eddigi kreatív munkámat a produkciónak ajánlom fel”

– hangzik az az Indexen nyilvánosságra hozott közlemény, amelyben Szász János filmrendező bejelentette, hogy kiszáll Az utolsó bástya című Hunyadi-film elkészítéséből. Az alkotás előkészületeit 2018 szeptembere óta a Pesti srácok vezérletével több támadás is érte a kormánypárti sajtó részéről arra hivatkozva, hogy  nem eléggé nemzeti. Szász Jánost az ellenzéki megnyilvánulásai, Andy Vajna néhai filmügyi kormánybiztos pedig az állítólagos magyarellenessége miatt vették célkeresztbe.

Fotó: Hernád Géza

Szász János kiszállásáról a Magyar Nemzeti Filmalap nevében Havas Ágnes vezérigazgató azt válaszolta, nem szokatlan, hogy a gyártáselőkészítés folyamán nem tud közös nevezőre jutni a felmerülő viták során, a döntést tiszteletben tartják.

Az Orbán Viktor és családja ügyvédjeként ismert Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő szerdán a Facebookon írt arról, hogy meglátogatta a stúdiót, ahol éppen zajlanak a film előkészületei.

Szász Jánossal 2018 februárjában készítettünk interjút, amelyet ide kattintva olvashatnak el.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.