Szamuely Tibor rémtetteiről forgat filmet a Pesti Srácok főszerkesztője

2019. március 14., 12:43

Szerző:

Hat alkotónak összesen 143,3 millió forint támogatást ítélt oda a tavaly meghirdetett, történelmi dokumentumfilmek gyártását támogató Nemeskürty István-pályázaton a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

A támogatásból Kriskó László A Vörös Gróf Károlyi Mihály bűneit lajstromozza, Huth Gergely, a Pesti Srácok főszerkesztője A halál népbiztosa című munkája Szamuely Tibor rémtetteit ismerteti, Ízing Róbert A mi emberünk c. mozija kommunizmus állambiztonsági szerveinek módszereit, Maksay Ágnes a Lángolj és világíts! c. dolgozata a kommunizmus elől Texasba menekült magyarok által alapított ciszterci gimnáziumot mutatja be, Kálomista László dokumentumfilmje a szovjet csapatok kivonulását idézi fel, Koltay Gábor pedig Trianonról forgatott.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.