Hatalmas sikert hozott az 5. Nemzetközi Sóletfesztivál

2019. augusztus 25., 19:57

Szerző:

A vasárnap késő délelőtti órákban kezdetét vette az 5. Nemzetközi Sóletfesztivál, Európa legnagyobb szabadtéri kóser gasztronómiai rendezvénye. Az eseményt a fesztivál házigazdája, Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija, valamint Vattamány Zsolt erzsébetvárosi polgármester nyitotta meg. Mindketten annak a jelentőségét hangsúlyozták, hogy Európa egyik legnagyobb szabadtéri zsidó fezstiválja rekord számú érdeklődés mellett nyugodt körülmények között és biztonságban kerülhet megtartásra már ötödik alkalommal.

Köves Slomó rabbi beszédében a talmudi mondást idézte, amely szerint nagy ereje van az evés-ivásnak mert közel hoz. A rabbi köszöntötte a vendégeket és utalt arra, milyen nagy jelentősége van annak, hogy a csaknem 10 ezer adag sólet mellett számos zsidó szervezet és oktatási intézmény is képviselteti magát. – Ez külön lehetőséget teremt, hogy egymást jobban megismerjük. Ne csak a zsidó ételek, hanem a zsidó közösség is megismertesse magát –  mondta a rabbi.

Vattamány Zsolt polgármester kiemelte, büszke arra, hogy a történelmileg zsidósághoz kötődő belső Erzsébet városba visszatér és erősödik a zsidó vallási és kulturális élet. Ebben jelentős színfolt a már hagyománnyá vált Sóletfesztivál. - mondta a polgármester, majd külön megköszönte az EMIH-hel folytatott szerteágazó együttműködést.

A fesztivál első pár órája az előző éveket is meghaladó számú látogatóval indult, a négyféle sólet, a magyar, az izraeli, a jemeni és a vegetáriánus egyaránt hatalmas sikernek aratott, csakúgy, mint a fesztiválon megkústolható további kóser termékek, a kóser péksütemények vagy a kóser libamáj- és libatermékek.

A programok idén két színpadon, a Kazinczy utca Király utcai és Wesselényi utcai végén egyaránt biztosítanak zenei és kulturális élményt a látogatóknak. Több pódiumbeszélgetést is tartottak, az fesztivál záróakkordjaként Király Viktor adott koncertet.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.