Sikkasztott pénzből forgatták Martin Scorsese rendezését

2018. március 10. 21:18 - szerző: 168 Óra/MTI

A 2013-ban bemutatott A Wall Street farkasa című filmet jegyző Red Granite Pictures nevű hollywoodi produkciós cégnek 60 millió dollárt kell fizetnie az Egyesült Államok kormányának az amerikai hatóságok nagyszabású nemzetközi akciójának keretében, amelyben több mint egymilliárd dollárnyi elsikkasztott malajziai közpénzt próbálnak visszaszerezni – írja az MTI.

Amerikai ügyészek szerint a Najib Razak malajziai miniszterelnök által 2009-ben létrehozott gazdaságfejlesztési alapból (1MDB) – fedőcégek révén és részben amerikai bankokon keresztül – több mint 3 milliárd dollárt loptak ki nagy értékű New York-i és kaliforniai ingatlanokat, luxustermékeket, Monet- és Van Gogh-festményeket és repülőgépet vásárolva, valamint a Martin Scorsese rendezésében készült A Wall Street farkasa finanszírozásával.

A Wall Street farkasa egy jelenete
Fotó: Youtube.com

2016 júliusában a svájci szövetségi hatóságok lefoglalták a sok millió dollárt érő Monet- és van Gogh-műveket a nemzetközi akció részeként. A Leonardo DiCaprio főszereplésével készült A Wall Street farkasa című életrajzi dráma finanszírozása ügyében pedig polgári per indult a filmet jegyző Red Granite Pictures produkciós cég ellen, amelynek egyik társalapítója Razak mostohafia volt.

Az ügyészség és a Red Granite Pictures Inc. közötti megállapodást csütörtökön hagyták jóvá a Los Angeles-i kerületi bíróságon – értesült az AP hírügynökség.

A megállapodás kitér a Los Angeles-i székhelyű Red Granite Pictures két másik filmjének, a nyomozók szerint ugyancsak 1MDB-s pénzből finanszírozott, 2014-es Dumb és Dumber kettyó, valamint a 2015-ös Megjött Apuci! című vígjátékokhoz kötődő jogok és vagyontárgyak lefoglalására.

A produkciós cég vezetősége közleményében azt írta: örülnek, hogy végre maguk mögött tudhatják az ügyet és ismét a filmkészítésre koncentrálhatnak.