Siíta imakorong bukkant elő Füleken

2018. november 5., 17:34

Szerző:

Európai jelentőségű leletekre bukkantak a losonci járásbeli füleki vár alatt a pár napja lezárult régészeti feltárás keretében. Erről Viktória Tittonová, a Füleki Vármúzeum igazgatója tájékoztatott hétfőn.

Az ezüst érmék, kerámiák, pipák, kések, mellett a legérdekesebb lelet egy siíta vallási irányzathoz köthető, agyagból készült imakorong torzója, melyet a muszlimok imádkozás közben a homlokukra tesznek, majd a perzsiai szent sírok felé fordulnak vele.

A lelet a 16-17. századból származik, amikor Fülek az Oszmán Birodalom része volt – írja a TASR hírügynökség nyomán a Parameter. 

 

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.