Sárosdi Lilla elárulta, ki volt az a rendező, aki zaklatta

2017. október 19., 11:08

Szerző:

A magyar színésznő először október 14-én, az amerikai filmproducer, Harvey Weinstein körül kitört botrány nyomán állt elő azzal, hogy húsz évvel ezelőtt őt is zaklatta egy ismert magyar színházi rendező.

„Fiatal voltam, szűz, naiv, és rajongtam a színházért, boldog voltam, hogy beengedtek megnézni egy próbát, miközben lenyűgözve néztem, mi zajlik a színpadon, hogy instruál a nagy rendező. Egyszeriben odaült mellém egy 45-50 körüli férfi, a nagy rendező barátja, kedvesen bemutatkozott, s időnként belekezdett egy-egy rövidke sztoriba a nagy rendezővel való kapcsolatáról, barátságukról, majd a próba végén a nagy rendező ennyit mondott: Na menjünk! – Hova? – kérdeztem, persze csak magamban, hiszen úgy, de úgy meg akartam felelni, és persze büszke is voltam, hogy befogad egy pillanatra a színházi elit. Következő pillanatban egy fehér BMW- ben ültem, mellettem a nagy rendező, a kedves barát a volánnál, a Margit hídnál – sosem feledem a képet – oldalra nézek, látom a Parlamentet, és előttem a nagy rendező térdel a kocsiülésen letolt sliccel, pici, löttyedt hímtagja limbál a szemem előtt. »Puszild meg« – hallom az instrukciót. Elsírtam magam! A nagy rendező zokon vette a hisztimet, és biztatott, hogy nekik vannak ilyen fiatal barátnőik, akikkel szexelnek egy jót, lazuljak egy kicsit, de nem sikerült lazulnom, sőt; de itt még nem ért véget az este. Elértünk egy kietlenebb helyre, ahol a kedves barát örömet szerzett magának, miközben én szégyenkezve kértem bocsánatot a nagy rendezőtől, hogy megsértettem az ellenállásommal. Mindenesetre a nagy rendező megbántva szállt ki a kocsijából. Vidd haza – mondta sértődötten a kedves barátnak, és én nagyon szégyelltem magam, hogy nem tudtam megfelelni. Az évek alatt nem csitult bennem ez az ügy. Ha arra gondolok, hogy ez az ember fiatalembereket tanít azóta is, akkor feljön bennem a harag”

– hangzott az erről szóló Facebook-poszt, amelyben Sárosdi Lilla nem nevezte meg a rendezőt. Most az őt érő nyomásra hivatkozva egy videóban mégis elárulta a nevét. E szerint aki zaklatta 

Marton László, a Vígszínház egykori igazgatója, rendező és egyetemi tanár

volt. A videóban a színésznő beszél arról is, hogy nem bosszút akar állni vagy lejáratni a szakmáját, de nagyon sok színésznő él hasonlóan nehéz történetekkel, súlyos titkokkal, amelyekről félnek beszélni. 

 

 

Marton László Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színházrendező, színigazgató, érdemes és kiváló művész. 1968-ban egyenesen a Vígszínházba került, ahol 1979-ben főrendező lett, 1985-ben igazgató, majd 2009-től újra főrendező. Rendezései közül kiemelkedik A padlás, a 44 éve bemutatott Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, az Össztánc, a Harmincéves vagyok, a Kőműves Kelemen, az Ahogy tesszük, a Fekete Péter, a Szent István körút 14., a Nóra és A varázsfuvola.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.