Tíz plusz száz

Az idén huszonkét éves Sabbathsong együttes tíz zenészből áll, de olyan gyakran muzsikálnak együtt a Száztagú Cigányzenekarral, hogy így jön ki a matek. A számok persze tovább növelhetők, ha felsorolnánk, ki mindenkivel léptek már fel eddig is a világ legkülönbözőbb porondjain. Még egy tízest azonban most hozzáteszünk: azt a tíz Szenes Hanna-verset, amelyet megzenésítve nemrég lemezen is kiadtak.

2020. augusztus 23., 09:46

Szerző:

Szenes Hanna a zsidótörvények miatt tizennyolc évesen hagyta el Magyarországot, és az akkor angol fennhatóság alá tartozó Palesztinában csatlakozott a cionista honfoglalókhoz. Ekkor már tekintélyes költői életmű állt mögötte. 1944-ben belépett abba az angol hadsereg által szervezett deszantegységbe, amelynek többek közt a magyar zsidók deportálás előli kimentését kellett volna előkészítenie. A lányt azonban még a határon elfogták a csendőrök, s szörnyű kínzásoknak vetették alá; titkos információkat akartak kiszedni belőle. Végig hallgatott, s november 7-én bírósági ítélet nélkül kivégezték. Amikor holttestét 1950-ben Izraelbe szállították, valóságos nemzeti gyászünnep kíséretében temették el. Nemcsak nemzeti hőse lett Izraelnek, hanem egyik énekelt verse, az Istenem, Istenem szinte második himnusszá vált.

A Sabbathsong együttes
Fotó: Facebook

Költeményeit egyébként a világ számos nyelvére lefordították már, de igazán ez a dal tette ismertté Szenes Hannát. A Sabbathsong együttes 2009 óta szinte minden hazai és külföldi rendezvényen fellépett, ahol rá emlékeznek. Masa Tamás, az együttes alapítója azonban úgy gondolta, a korábban egyetlen megénekelt vers mellé illene még néhányat illeszteni, s így alkották meg Szentkirályi Györggyel, a zenekar gitárosával új lemezüket, amelyen a költőnő további tíz versét adják elő. Ebből azután később Tamás feleségének, Masa Anitának a közreműködésével egy önálló színpadi produkció is született, a címadó dal nyomán a Percek tánca, amely egy zenés életrajzi műsor Szenesről. A versek mellett a lány naplójából, valamint az édesanyja leveleiből, visszaemlékezéseiből választották ki a darab részleteit. A címszerepet az együttes hegedűse Bódi Mónika alakítja. Ha a járvány miatt nem lesznek újabb korlátozások, akkor a műsort legközelebb szeptember 20-án a Spinoza Házban lehet majd látni.

Mellesleg jó hír, hogy miközben a koronavírus miatt idén elmaradt a Vajdahunyad Zenei Fesztivál, nem marad el a Sabbathsong Klezmerzenekar koncertje. A rendezvényt augusztus 25-én a Vajdahunyad-vár udvarán tartják, ahová a szabályok szerint ötszázan mehetnek majd be.

A zenekar repertoárjában a kelet-európai klezmer mellett bibliai ihletésű zsoltárok, próféciák, tradicionális, továbbá modern zsidó dalok és táncok szerepelnek. Olyan kiváló muzsikusokkal és művészekkel léptek már fel, mint például Yale Strom, Dudu Fisher, Szakcsi Lakatos Béla, Tabányi Mihály, Ökrös Oszkár, Lisztes Jenő, Hárs Viktor, Jávori Ferenc (Fegya), valamint a már említett 100 Tagú Cigányzenekar.

Jövőre lesz Szenes Hanna születésének századik évfordulója. A Sabbathsong együttes vezetője, Masa Tamás azt tervezi, hogy abban az évben műsorukkal számos középiskolában is fellépnek majd.

Tegnap 16:59

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.