Rudolf Péter első napja a Vígszínházban – Eszenyi Enikő rendezései műsoron maradnak, de színpadon már nem játszhat

2020. július 1., 16:17

Szerző:

Először mutatkozott be a Vígszínház igazgatójaként Rudolf Péter, aki új munkakörének az első napján ismertette az intézmény 125. évadának a bemutatóit. Az eseményen megjelent Karácsony Gergely főpolgármester, aki nem szólalt fel, de kezet rázott a teátrum új vezetőjével. Megjelent az Emmi képviseletében Krucsainé Herter Anikó helyettes államtitkár. 

Rudolf kinevezése március óta tudható, Eszenyi Enikő botrányos körülmények között kényszerült lemondani, visszavonni az újabb igazgatói pályázatát. Karácsony pedig Rudolf Péternek adta másfél évre a megbízatást.

Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója a színház 125. évadának évadhirdető sajtótájékoztatóján 2020. július 1-jén
Fotó: MTI/Illyés Tibor
Karácsony Gergely főpolgármester is megjelent az eseményen
Fotó: MTI/Illyés Tibor
Karácsony Gergely főpolgármester is megjelent az eseményen
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az átadás-átvétel Rudolf Péter szerint kifejezetten zökkenőmentes volt, aminek része az is, hogy

az Eszenyi Enikő által rendezett darabok műsoron maradnak.

Az új évadban kilenc bemutatót tervez a jövő évadban a Vígszínház, amely augusztus 21-től már újra várja a közönséget és műsorra tűzik a járvány miatt elmaradt előadásokat és az új bemutatókat. A 2020/2021-es évadban is hirdetnek bérletet, amelyben három vígszínházi és három Pesti színházi bemutató szerepel. Emellett két házi színpadi premier és egy, a Vígszínház alapításának 125. évfordulójára tervezett nagyszínpadi zenés produkció lesz. Rudolf bemutatkozó rendezését október 3-án mutatják be, Friedrich Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatása című művét állítja színpadra Börcsök Enikővel és Hegedűs D. Gézával a főszerepben.

„Ahhoz képest, hogy olyan hat órája vagyok igazgató, viharos gyorsasággal szerveztük meg a sajtótájékoztatót”

– viccelt a hvg.hu tudósítása szerint Rudolf a szemmel láthatóan nagy érdeklődést kiváltó igazgatói bemutatkozásán, és megköszönte az előző vezetésnek a zökkenőmentes átadás-átvételt. A színház munkatársai, ahogy Rudolf is, érthetően került bármiféle utalást az Eszenyi-korszakra, a tavasszal nagy vihart kavaró ügyek után az új igazgató csak annyit mondott, hogy „én ezzel a társulattal szeretnék dolgozni.”

A Vígszínház 125. évadának sajtótájékoztatója
Fotó: Illyés Tibor

Később kérdésre elárulta, hogy az átadás-átvétel részeként megállapodott Eszenyi Enikővel, hogy a volt igazgató által rendezett darabok műsoron maradnak,

sőt, ezeket maga Eszenyi újítja fel, de színpadon már nem fogjuk látni a Vígszínházban, azokat az előadásokat ugyanis leveszik, amelyekben a volt igazgató játszott.

Érdekes helyzet, hogy a távozó Eszenyi a hatalmi visszaélésekről szóló vádak után még mindig visszajár a színházba, sőt, a Rudolf által megnyert igazgatói pályázat után két hónappal még mindig ő egyeztetett a Vígszínház ügyeiről. Erről az Index kérdezte a színész-direktort, aki azt mondta: 

„Ez a nyilatkozat módot adott a félreértésre, és ha valamit félre lehet érteni, azt általában félre is értjük. Mindez nekem abból a szempontból volt kellemetlen, hogy számon kérhettek rajtam bizonyos döntéseket, noha jogilag még nem voltam abban a helyzetben, ugyanakkor Eszenyi Enikő keze is meg volt kötve, hiszen – korrekten – ő már nem akart bizonyos döntéseket meghozni. Mindenképp rendkívül komplikált helyzet volt. (...)

Éreztem a dolog problematikáját:

mind a ketten béna helyzetben voltunk, de abszolút tudtunk együtt dolgozni.

Ezt oldottuk fel azzal, hogy közös megegyezéssel nemcsak most, hanem már három héttel ezelőtt beléphettem az intézménybe, és elkezdhettem a következő évadon dolgozni, ami persze kívülről már régebb óta zajlott. Ez nagyon hasznos volt. Tudtam, hogy így lesz, szóval nem nyafogok, de tényleg éjt nappallá téve dolgoztunk, hogy most évadot hirdethessünk. Mindennek megvan az előnye és a hátránya, de én most inkább a hátrányait éreztem annak, hogy nem abban az időszakban van az átadás-átvétel, amikor szokott, január 1-je körül”.

 

A Vígszínház 125. évadának sajtótájékoztatója
Fotó: Illyés Tibor

Rudolf egyébként azt mondta, Friedrich Dürrenmatt darabjában főleg az érdekli, hogy ha amorálisan cselekszik valaki, másnap hogyan tud a tükörbe nézni.

Nagy durranásnak ígérkezik a Kabaré, amelyet Béres Attila rendez, Ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében pedig jön a Szerelmek városa, egy romantikus francia film zenés színpadi adaptációja. A Pesti Színházban a kortárs műveké lesz a színpad a jövő évadban. Bemutatják Florian Zeller komédiáját, Az apát, prágai vendégrendezője lesz A kő című színdarabnak, Török Ferenc filmrendező pedig a Bella figura című komédiával debütál a Pesti Színházban.

A munkáját megkezdő igazgató egyébként hosszú évekig, 1983-tól 1998-ig volt a Vígszínház társulati tagja, elszerződéséről korábban a HVG hetilapnak azt mondta: az ott töltött tizenvalahány év elfáradt házasság benyomását keltette benne. „Magammal szemben is hiányérzetem volt. Azt éreztem, csak négyes osztályzatnak megfelelőeket játszom. Hiányzott az a reneszánsz lét, amit a főiskolán megéltem: díszleteket, jelmezeket készítettünk, dramaturgiai munkát végeztünk. Csomó minden bennem rekedt, olyan volt, mint amikor meccsnézés közben jár az ember lába.” 

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.