Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Rogán Antal átveszi a hatalmat a kultúrában is, állami kulturális intézmények ezután csak minisztériumi engedéllyel szólalhatnak meg

2018. szeptember 19. 08:11 - szerző: Ágoston Zoltán

Rövid pórázra fogja az Emberi Erőforrások Minisztériuma az állami fenntartású kulturális intézményeket, amelyek ezentúl csak akkor állhatnak a nyilvánosság elé, ha ezt a tárca 48 órával korábban engedélyezte – derül ki a hvg.hu cikkéből. Ez azt jelenti, hogy az Operaház és a MüPa, a Nemzeti Múzeum képviselői csak abban az esetben tarthatnak sajtótájékoztatót vagy adhatnak interjút, ha erre előtte az Emmiben rábólintottak. 

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Tényleg rövid pórázról van szó, az erről szóló utasítás tanúsága szerint – amelyet az Emmi levélben küldött el az érintetteknek – ugyanis interjú előtt egy-egy kulturális intézménynek nemcsak a nyilatkozó személyét kell megneveznie, hanem meg kell jelölnie az interjú témáját és ami talán a legnevetségesebb követelés, a „fő üzenetet” is. Ezzel vége annak is, hogy az állami fenntartású kulturális intézmények legalább művészeti kérdésekben szabadon nyilváníthassanak véleményt.

Egy-egy-kérelemről a végső szót egyébként nem is az Emmi, hanem a Rogán Antal-féle propagandaminisztérium, a Miniszterelnöki Kabinetiroda mondja ki.Az Orbán-kormánynak ezzel nyilvánvalóan az lehet a célja, hogy elhallgattassa azokat az intézményi vezetőket – például Ókovács Szilvesztert, az Operaház főigazgatóját vagy Prőhle Gergelyt, a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetőjét – akik ellen az enyhén szólva kormányzati szócsőként működő Magyar Idők nemrég megvádolt, hogy túlságosan nagy teret adnak az állami kultúrpolitikához kevéssé idomuló szerzőknek és műveknek.