Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

A történelem dicső pillanatait mutatná be a kormány 150 millió forintból, amit a megszüntetett kulturális tao helyett osztanak

2019. augusztus 6. 21:06 - szerző: MTI

Két hónap alatt 340 millió forintnyi pályázatot nyújtottak be az előadóművészeti tao-támogatások helyébe lépett közvetlen támogatási rendszerben a történelem dicső pillanatainak bemutatására szolgáló tematikára - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden Székesfehérváron, a Rákóczi Szövetség II. Kárpát-medencei színjátszó táborának résztvevői előtt. 

Rétvári elmondta, hogy az új támogatási rendszerben 22 féle tematikus pályázatot írtak ki tavasszal, és a történelem dicső pillanatainak bemutatására 150 millió forintot irányoztak elő. Két hónap alatt ennek több mint duplájára érkezett igény.

Az államtitkár amúgy méltatta a Rákóczi Szövetséget is, mondván a szervezet tevékenysége példaértékű, "valódi civil szervezeti tevékenység", miközben akadnak olyan szervezetek, amelyeknek "nagyobb a füstje, mint a lángja, vagyis kevés embert érnek el sok támogatásból". Arról is beszélt, hogy a nyugat-európaiaknak nehéz lenne megmagyarázni, hogy a Kárpát-medencében szétszabdalva élő magyarságnak miért fontosak az ilyen lehetőségek. "A közös kultúra és hagyomány összeköt, ilyenkor másodlagos, hogy a határok hol vannak" - fogalmazott.