Háromezer évesek a legöregebb eurázsiai labdák

2020. október 13. 18:55 - szerző: 168 Óra - forrás: MTI

Körülbelül háromezer évesek az Eurázsiában feltárt legöregebb labdák - állapította meg egy kutatócsoport, akik azt is feltételezik, hogy a közép-ázsiai lovas harcosok hajdanán labdajátékokkal tartották fitten magukat.

A ma ismert legrégebbi labdákat nagyjából 4500 évvel ezelőtt készítették vászonból Egyiptomban - olvasható az EurekAlert című tudományos hírportálon.

Európa és Ázsia esetében egészen mostanáig az volt a vélekedés, hogy a labdajátékok először a görögöknél jelentek meg, csak aztán Kínában. 

A Zürichi Egyetem kutatói német és kínai kollégáikkal együttműködve vizsgáltak meg három bőrlabdát, amelyeket az északnyugat-kínai Turpan szomszédságában lévő, régi Janghaj-temető sírjaiban tártak fel. Kiderült, hogy a 7,4-9,2 centiméter átmérőjű labdák 2900-3200 évesek lehetnek.

"Ez azt jelenti, hogy ezek a labdák nagyjából ötszáz évvel régebbiek, mint az Eurázsia területéről eddig ismert legrégebbi labdák és labdajáték-ábrázolások" - mondta Patrick Wertmann, az egyetem munkatársa. Arra azonban nincs válasz, hogy pontosan hogyan játszottak velük gazdáik.

A tanulmány szerint a labdák és a labdajátékok már a kezdetektől fogva fontos részei voltak a testmozgásnak és a katonai tréningnek. A sportnak továbbá, akárcsak ma is, központi szerepe volt a társadalomban és széles körben űzött szabadidős tevékenység volt.