Rangos nemzetközi díjat kapott Fischer Ádám

2018. február 12. 21:44 - szerző: Ágoston Zoltán

Megosztva Paul McCartney-val, a Beatles gitároosával.

A világhírű magyar karmester, Fischer Ádám elnyerte a 2018-as Wolf-díjat művészeti kategóriában – írja Facebook-oldalán a Magyar Helsinki Bizottság, amelynek a karmester is tagja. Az elismerést – amellyel 100 ezer dolláros pénzjutalom is jár – a Kossuth-díjas zeneművész Paul McCartney-val, a Beatles gitárosával megosztva kapta.

Ligeti György után Fischer Ádám a második magyar zeneművész, aki részesül az izraeli Wolf Alapítvány által megítélt elismerést, amelyet májusban az izraeli parlamentben, a knesszetben nyújtanak át. Zeneművészeti teljesítménye mellett – írja a MHB – Fischer Ádámot az emberi jogok védelmében játszott szerepe miatt is díjazták. 1998 óta az MHB tagja, többször megszólalt politikai kérdésekben. 2014-ben a Szabadság téren tüntetett a megszállási emlékmű és az orbáni önkény ellen – azt mondta, vérig sérti, hogy egy ilyen förmedvényt lát – , nemrég pedig Kósa Lajost bírálta a „migránsbizniszről” szóló kijelentései miatt.

A Wolf-díjat kilenc kategóriában – mezőgazdaság, kémia, matematika, orvostudomány, fizika, festészet, zene, szobrászat, építészet – osztják ki.