A Radnóti Színháznak ítélték a legjobb előadás díját, Pogány Judit életműdíjat kapott

2019. szeptember 23., 11:59

Szerző:

A Radnóti Színház 10 című előadása nyerte el a legjobb előadás díját, Pogány Judit életműdíjat kapott a Színházi Kritikusok Céhe vasárnap este rendezett gáláján. A céh posztumusz különdíjjal tisztelgett a nemrég elhunyt Radnai Annamária dramaturgi és fordítói munkássága előtt – közölték a szervezők az MTI-vel.

A színházi kritikusok 1979 óta minden évben díjakkal jutalmazzák az elmúlt színházi szezon legjobb teljesítményeit.

 

Az idén 40. alkalommal megrendezett gálán, amelyet a Katona József Színházban tartottak, az életműdíj mellett 15 kategóriában adták át a 2018/2019-es színházi évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő díjakat, és ezen az eseményen hirdették ki az évad legjobb magyar drámája íróját is.

  • A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg kategóriában Kelemen Kristóf Megfigyelők és Székely Csaba 10 című műve kapott díjat.
  • A Radnóti Színház 10 című előadása emellett a legjobb színházi zene díját is begyűjtötte, a zeneszerző Cári Tibor volt.
  • A Trafó Kortárs Művészetek Házában létrehozott Megfigyelők pedig az évad legjobb független színházi előadásának járó díjat is elnyerte.
  • A legjobb rendezés díját a Katona József Színház Platonov előadásának ítélték oda, a darab rendezője Székely Kriszta.
  • A legjobb zenés/szórakoztató előadás díját a székesfehérvári Vörösmarty Színház Chicago előadása kapta.
  • Vidéki színház, a pécsi Bóbita Bábszínház nyerte el az évad legjobb gyerek- és ifjúsági előadásának járó díjat is a Lúdas Matyi előadásáért.
  • Mészáros Blanka kapta az évad legjobb főszereplője elismerést a Katona József Színház Jeanne d'Arc – a jelenidő vitrinében című előadásért, a legjobb férfi főszereplő  pedig Görög László lett a Miskolci Nemzeti Színház A velencei kalmár című előadásában nyújtott alakításáért.  
  • Az Örkény Színház Patika című produkciójából emelték ki a legjobb női és a legjobb férfi mellékszereplőt, Kerekes Éva, illetve Znamenák István vehette át a díjat.
  • A legígéretesebb pályakezdőnek járó díjat Tarnóczi Jakabnak ítélték oda a színikritikusok.
  • Az évad legjobb új magyar drámája elismerést Pass Andrea kapta az Eltűnő ingerek című drámáért.
  • A legjobb díszlet tervezője Cziegler Balázs; A vihar, Budapest Bábszínház.
  • A legjobb jelmez díját Nagy Fruzsina kapta; Az ügy, Soharóza-Trafó Kortárs Művészetek Háza-CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.