Pungor András darabja a POSzT-on

A 168 Óra munkatársa, Pungor András Vakvarjúcska című darabját a Színházi Dramaturgok Céhe beválogatta a XII. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSzT) OFF programjai közé. A felolvasó színházban előadott "falusi thrillert" Makranczi Zalán rendezte, a főszerepben Hollósi Frigyes.

2012. június 10., 18:18

Szellemjárás, gyilkosság, korrupció – egy magyar falu a színhelye a 168 Óra munkatársa, Pungor András Vakvarjúcska című darabjának. A szerző újságírói élményeiből formálta a dadogós, jövőbe látó kisfiút, az uzsorást és behajtóját, a korrupt polgármestert, a bakancs-csattogtató kamaszt.

Szentandrásban híre megy, hogy az egyik házat szellem járja. Érkezik a sajtó, a kempingszékező vénasszonyok hada, a turistacsoportok. Eleinte úgy fest, a szellem mindenkinek hasznot hajt. Csakhogy vannak még titkok, halottak, akik nem nyugszanak, varjak, amelyek kárognak.


A darabot a Színházi Dramaturgok Céhe beválogatta a POSzT OFF programjai közé, így a Nyílt Fórum felolvasó színházában hallgathatta meg a közönség.

Perczel Enikő (Nemzeti Színház), a Vakvarjúcska dramaturgja szerint hiánycikk a mai színházban a borzongás, ezért Makranczi Zalán (szintén Nemzeti) rendezővel rádiójátékká kerekítették a darabot, amely falusi thriller lett a javából. A főszerepben Hollósi Frigyessel, a további játszók pedig Stubendek Katalin, Fehér Tibor, Jászberényi Gábor, Sarádi Zsolt, Széplaky Géza.

A Nyílt Fórum felolvasó színházában Székely Csaba Bányavakság és Szálinger Balázs Köztársaság című darabját hallgathatták még az érdeklődők.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.