Provokatív festészet – drMáriás közéleti portréi

2018. április 11., 17:32

Szerző:

Andy Vajna a mélyszegénység mielőbbi felszámolásáért fohászkodik; Molnár Gyula meghódítja a Marsot; Orbán Viktor megtekinti a róla mintázott Társadalmi Igazság és Egyenlőség szobrát a Városligetben – ezek drMáriás legújabb képeinek a címei. A műveiből nyílt kiállítás április 14-ig tekinthető meg a Kossuth Kiadó Cultiris Galériájában. A megnyitón a kiadó vezérigazgatója, Kocsis András Sándor a 168 Órának elmondta, Máriás Bélával másfél éve ismerkedett meg a pekingi könyvvásáron.

– Korábban is rajongtam Béla műveiért: ő nagyszerű zenész, képzőművész és író, egy mai polihisztor. Nagyon szeretem a szarkasztikus humorát, amellyel például a hazai közélet szereplőit is kifigurázza politikai részrehajlás nélkül. A szürke egyhangúsággal szemben az ő művei provokatívak, igazi kontrapontok. Bélának májusban életmű-kiállítása lesz Győrben, s ehhez kapcsolódva mi megjelentetünk a képeiből egy albumot.

drMáriás újvidéki, Belgrádban végzett művészeti akadémiát, majd 1991-ben a délszláv háború elől menekült Magyarországra. Stílusa a pop art, az avantgárd és a punk ötvözete, a szórakoztató bulvár és az éles társadalomkritika nála jól megfér egymással. A most bemutatott művei közt látható a Karácsony Gergely a humanizmus Mike Tysonjaként Matisse margarétái között című groteszk festménye is. Mindenkit meglepett, hogy Karácsony is ott volt a megnyitón.

– Ritkán történik meg, hogy egy portréalany meglátogasson egy kiállítást. Ez a kedves gesztus önkritikáról és intelligenciáról tanúskodik – ismerte el a festő is.

– Csodálom drMáriást, és nagyon tetszik a rólam készített portréja. Nem sértődtem meg, inkább megtiszteltetésnek veszem, hogy az egyik alkotásán szerepelhetek – mondta lapunknak Karácsony Gergely.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.