Póthaj és ingyenebéd – Szórakoztató NAV-ellenőrzés a Mozsárban

2018. május 5. 22:27 - szerző: Sándor Zsuzsanna

A KV Társulat alapítói, Száger Zsuzsanna és Urbanovits Krisztina korábban a kaposvári Csiky Gergely Színházban játszottak együtt. Tíz éve hozták létre külön kis társulatukat, hogy olyan darabokat mutassanak be, amelyek a nők társadalmi helyzetéről szólnak és női szemmel láttatják a világot. Tízéves jubileumukat most egy saját maguk által írt darabbal, a Terike & Irén című tragikomikus road movie-val ünneplik. A történet alapja valós hír, amit az előadás rendezője, Markó Róbert talált meg 2016-ban egy újságban. Két idősebb nő – NAV-ellenőrnek kiadva magukat – bementek egy fodrászatba. Úgy tettek, mintha ellenőrizni akarnának, majd felajánlották, hogy nem tesznek jelentést, ha póthajakat kapnak. Urbanovits Krisztina a 168 Órának elmondta, találkoztak a belvárosi fodrászat két alkalmazottjával, ők is emlékeztek a két asszonyra.

Fotó: Kovács Juju Judit

– Az egyik fodrászlánynak gyanús volt a két ál-NAV-ellenőr. Mivel a tulajdonos nem volt az üzletben, felhívta, hogy mit tegyen. A főnöke azt felelte: teljesítsd, amit kérnek, csak menjenek már el! A két asszony közölte, hogy visszajönnek még újabb póthajért, de legközelebb már rendőrök várták őket. Kiderült, hogy NAV-ellenőrként végighaknizták a Balatont, vendéglőkbe jártak ingyen ebédelni. Úgy tudjuk, a bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte őket. – A mi feldolgozásunk nem dokumentarista, hanem fikció. A nők nevét megváltoztattuk. Irénke az előadásunkban egy vidéki igazgató özvegye, férje halála után üres lett az élete, anyagi gondjai vannak. Terike azonban új színt hoz nyugdíjas napjaiba, és kalandvágyból vele tart mindenhová.

Az előadás a Mozsár Műhelyben látható, a kávézó és az NKA támogatja a produkciót, amely egyszerre szórakoztató és szívszorító is.