Pécs mégsem ússza meg Alföldi Róbertet, a színész-rendező fellép a városban

2018. május 5. 07:37 - szerző: Ágoston Zoltán

Népszava készített egy körképet arról, hogy a színházi szervezetek eddig hogyan reagáltak az Átrium Színház vendégelőadásának, a kormánykritikus Igenis, miniszterelnök úr!-nak az hatalmas felhördülést keltő kitiltására Pécsről. Kiderül belőle, hogy amíg a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) nyílt levélben tiltakozott a Zsolnay Örökségkezelő Központ hivatalosan eddig egyszer sem indokolt döntése ellen, addig a Magyar Színházi Társaság, illetve a Magyar Teátrumi Társaság még csak hivatalos álláspontot sem alakított ki az ügyben. Keszég László, a Magyar Színházi Társaság elnöke a Népszava kérdésére magánemberként azt mondta, abszurd, ami történt, a kulturális élet szereplői nem adhatják fel ezt a játszmát, kérlelhetetlenül képviselniük kell a józan észt, de a szervezetének más eszközei nincsenek az ügyben. A Magyar Teátrumi Társaság egyik vezetője úgy nyilatkozott, ha egy befogadóhelynek nem tetszik az előadás, akor ne hívják meg, de ha meghívják, akkor már ne mondják le, mert így „fölösleges magyarázkodásba” fullad az egész.

Fotó: Átrium Színház Facebook-oldala/Lakatos Péter

Ami a FESZ-t illeti, a szervezet vezetője, Rihay-Kovács Zita szerint a következő elnökségi ülésükön, illetve a közgyűlésen újra előveszik az Alföldi Róbert főszereplésével készült színdarab ügyét, és ha a solnay Örökségkezelő Központ nem válaszol a levelükre, akkor új akciót fognak indítani.

Az Átrium Színház előadását egyébként Szigetvár fogadta be – a jegyek 24 óra alatt elfogytak –, Pécs egyébként nem marad Alföldi Róbert nélkül a rossznyelvek szerint pitiáner bosszúból, fideszes utasításra törölt Igenis, miniszterelnök úr! után sem. A színész-rendező  a Radnóti Színház III. Richárdjának a címszerepét játssza, amelyet beválogatták a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyprogramjába. A Népszava kérdésére, hogy lenne-e bármi probléma Alföldi Róbert júniusra tervezett pécsi fesztiválszereplésével, Szücs Gábor, a POSZT fesztiváligazgatója, úgy válaszolt, hogy eddig semmiféle gond nem vetődött fel.