Majdnem egymilliárdot kapott összesen a Petőfi Irodalmi Múzeum és a XVII. kerület abból a pénzből, ami a kultúrtao pótlására van

2019. december 30., 15:15

Szerző:

Félmilliárd forintot kapott Rákosmente önkormányzata, 414,8 milliót pedig a nemrég kormánypárti irányba állított Petőfi Irodalmi Múzeum. Mindezt abból az összegből, amelyre a kormány saját pályázati kiírása szerint is csak azok az előadó-művészeti szervezetek pályázhattak volna, amelyek már eddig is jogosultak voltak a kultúrtao nevű támogatási formára – írja az Index az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) tájékoztatása alapján.

Az EMET a 16. számú döntési lista tanúsága szerint, előadó-művészeti szervezetek többlettámogatása jogcímen ítélte meg a pénzt a két intézménynek.

Az Index azt írja, hogy már az előző két döntési listán is rejtélyes okból kitöltetlen maradt az a rubrika, amely azonosította volna, mely beadott pályázat alapján ítélték meg a döntéseket, de a mostani listában ez a rubrika már nem is szerepel.

A portál összehasonlításként megjegyzi, hogy ez a 914,8 millió forint nagyjából egy éven keresztül fedezni tudná az összes magyar, az előadó-művészeti többlettámogatásra valóban jogosult független színház működési költségeit.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Index érdeklődésére azt mondta, hogy – az egy éve szakmai egyeztetés nélkül megszüntetett kultúrtaót helyettesítő juttatásnak – csak az egyik célja volt az előadó-művészeti szervezetek támogatása. Emellett egyedi igénylésre is lehetőség volt, csak annyi volt a lényeg, hogy a támogatást előadó-művészeti célra használják fel.

Egy, az Index birtokába került dokumentum azonban azt mutatja, hogy erre a lehetőségre nemhogy elfelejtették felhívni néhány kevésbé baráti színház figyelmét, de ha azok mégis pályáztak, még az elbírálás során is voltak egyenlőbbek az egyenlőknél.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.