Előreláthatólag október 17-ig elmaradnak a Magyar Állami Operaház előadásai

2020. szeptember 17., 12:29

Szerző:

A járvány miatt csütörtöktől előreláthatólag október 17-ig elmaradnak a Magyar Állami Operaház előadásai, kivéve a szombatra meghirdetett Bach-születésnap és a szeptember 22-re tervezett Benyovszky Móric, avagy a kamcsatkai száműzöttek című operaest - tájékoztatta a dalszínház csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint a Magyar Állami Operaház október 1-ig mindennemű zenei, rendelkező és balettpróbát felfüggeszt, ezért a meghirdetett előadásaik döntő többsége október 17-ig elmarad.

Mint írják, a döntés azután vált szükségessé, hogy a maximális egészségügyi óvintézkedések betartása ellenére az elmúlt napokban az Opera Kórusban, a Magyar Nemzeti Balettben és a Zenekarban is megbetegedések tapasztaltak, és a vírus már az énekes szólistákat is elérte.

Az Opera törölt előadásai alól kivétel képez a szombatra meghirdetett Bach-születésnap és a szeptember 22-re tervezett Benyovszky Móric, avagy a kamcsatkai száműzöttek című operaest, amelyek csekély előadói apparátusa - zenekar helyett zongora, énekkari közreműködés nélkül - lehetővé teszi a produkciók megtartását és streamelését is.

A beutazási korlátozások miatt ugyancsak meghiúsul a Szentpétervári Opera október elejére tervezett két vendégelőadása, a Faust és a Gyöngyhalászok is.

Az esetleges újraindulásról legkésőbb október elsején külön tájékoztatást adnak, amiről a szeptember végi pandémiás helyzet függvényében döntenek - olvasható a közleményben.

Az Opera a leállás idejére hétvégenként Maszkabál címmel ingyenes, zongorával kísért online áriaesteket sugároz közösségi oldalán az Eiffel Műhelyházból. A programsorozat indulásáról, előadóiról és a további részletekről hamarosan bővebb felvilágosítást adnak. 

Az elmaradó előadások jegyeinek becserélésével vagy visszaváltásával kapcsolatban hamarosan újabb közleményt tesznek közzé honlapjukon.

Közölték még, hogy az Országos Mentőszolgálattal történő egyeztetés révén a következő nehéz időszakban az Opera művészei és munkatársai láthatják el a Közép-Magyarországi Régió hatósági tesztműveleteinek adminisztratív feladatait, segíthetik operátorként és adatrögzítőként az egészségügyi szakszemélyzet munkáját.

 

 

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.