Olaszországban hegedűket faragnak a tavaly év végi vihar által kidöntött fenyőkből

2019. április 4., 20:19

Szerző:

Hegedűk és más vonós hangsztrek testét fogják kifaragni azokbl a fákból, amelyeket 2018 vége felé döntött ki a vihar az észak-olaszországi erdőkben. A fakitermelők olaszországi szövetsége, a Federforeste közölte, hogy 2 és fél tonnányit adományoz kidöntött lucfenyőkből a cremonai nemzetközi hegedűkészítő iskolának, amely az Antonio Stradivari Intézet részeként működik.

A fának három évig kell száradnia ahhoz, hogy hegedű, brácsa, gordonka vagy nagybőgő készülhessen belőle a hegedűkészítés bölcsőjében, Cremonában, ahol Antonio Stradivari (1644-1737) a világ leghíresebb hegedűit gyártotta.

A tavaly októberi ítéletidő lesújtott a trentói Fiemme-völgyben lévő 2700 hektáros Paneveggio-erdőre is, amely része a Paneveggiói Nemzeti Parknak. A "hegedűk erdejeként" is emlegetett, 1500 és 2000 méter közti magasságban fekvő Paneveggio-erdőben válogatta ki a hangszerkészítésre leginkább alkalmas lucfenyőket Antonio Stradivari is a 17-18. században.

A világ leghíresebb hegedűkészítője élete folyamán több mint 1000 húros hangszert készített, közülük 600 a mai napig fennmaradt.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.