Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Január 1-én Rogán Antal kezébe kerül a magyar filmipar

2019. december 25. 17:41 - szerző: Ágoston Zoltán

Január 1-től a Miniszterelnöki Kabinetiroda főosztályaként a Nemzeti Filmiroda fogja ellátni a filmszakma hatósági felügyeletét – hívja fel a figyelmet az atv.hu cikke.

Az erről szóló törvénymódosítást novemberben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be, decemberben pedig elfogadták. Karácsony előtt aztán módosították a Miniszterelnöki Kabinetiroda szmsz-ét, ekkor derült ki, hogy a Nemzeti Filmiroda Rogán Antal tárcájához kerül, munkáját közvetlenül közigazgatási államtitkár fogja felügyelni. Hatóságként a Nemzeti Filmiroda igazolásokat állít ki, ellenőrzi a támogatások felhasználását (költségvetés megkárosításának gyanújával akár  feljelentést is tehet) és elvégzi a a korhatár- és a műfaji besorolást. Utóbbi azért érdekes, mert az art, vagyis művész besorolású filmek és mozik többlettámogatásra jogosultak.

2020. január 1-től a Magyar Nemzeti Filmalap (NFA) Nemzeti Filmintézet néven működik tovább. Terjesztéssel, megfelelő munkakörnyezet és munkalehetőségek kialakításával foglalkozik majd.