Először nyerte nem angol nyelvű film az Oscar-díjat, a legjobb férfi színész pedig egy képregény-antihős, Joker alakítója lett

2020. február 10., 06:13

Szerző:

Meglepetésre az Élősködők című dél-koreai alkotás kapta a legjobb filmnek járó díjat a 92. Oscar-ceremónián vasárnap Los Angelesben. Bong Dzsun Ho műve az első az amerikai filmakadémia rangos elismerésének történetében, amely nem angol nyelvű filmként diadalmaskodott a legjelentősebb kategóriában.

A várakozásoknak megfelelően az Élősködők című dél-koreai alkotás, Bong Dzsun Ho rendező műve kapta a legjobb nemzetközi film Oscar-díját is az amerikai filmakadémia gáláján. Ez az első alkalom, hogy koreai filmnek ítélték oda az Oscar-díjat ebben a kategóriában, amelynek eddig a legjobb idegen nyelvű film volt a neve.

A Judy című életrajzi drámában nyújtott alakításáért Renée Zellweger vehette át a legjobb női főszereplőnek járó díjat.

Joaquin Phoenix, a Joker című film főszereplője kapta a legjobb színésznek járó díjat.

Oscar-díjak Joaquin Phoenix
Fotó: ETIENNE LAURENT

Laura Dern vehette át a legjobb női mellékszereplő Oscar-szobrát a Házassági történet című válási drámában nyújtott alakításáért. Dern mellett Kathy Bates (Richard Jewell), Scarlett Johansson (Jojo Nyuszi), Florence Pugh (Kisasszonyok) és Margot Robbie (Botrány) versengett még a filmakadémia díjáért ebben a kategóriában.

Brad Pitt kapta meg a legjobb férfi mellékszereplő díját, az 56 éves színész, aki Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywood című filmjében szerepelt, a nézőtéren ülő rendezőnek és a film másik sztárjának, Leonardo DiCapriónak is megköszönte a díjat, amelyet végül gyerekeinek ajánlott.

Az Élősködők című filmért a dél-koreai Bong Dzsun Ho kapta a legjobb rendezőnek járó díjat, valamint a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó díjat, vagyis összesen négy Oscar-díjat zsebelt be a film.

Oscar-díjak Laura Dern
Fotó: Chris Pizzello

A legjobb adaptált forgatókönyvért járó Oscar-szobrot a Jojo Nyuszi rendezője és egyik főszereplője, az új-zélandi Taika Waititi kapta.

A legjobb élőszereplős rövidfilm a The Neighbors' Window lett, a legjobb díszletért járó díjat a Volt egyszer egy... Hollywood, a legjobb jelmezért odaítélt Oscart pedig a Kisasszonyok című kosztümös film kapta.

A vizuális effektusokért az 1917 című háborús filmet jutalmazták a 92. Oscar-gálán, a smink és frizura kategóriájában pedig a Botrány alkotóit ismerték el a díjjal.

A legjobb filmzene a Joker című alkotásé lett, a díjat az izlandi zeneszerző, Hildur Gudnadóttir kapta. A legjobb betétdal a Rocketman című filmből az (I'm Gonna) Love Me Again lett, a világhírű énekest, Elton Johnt és Bernie Taupint jutalmazták érte.

A gálát idén is házigazda nélkül rendezték meg, a műsor felvezetéseként Janelle Monae énekelt egy dalt az Egy kivételes barátból, és a széksorok között táncolva a film főszereplőjének, Tom Hanksnek a fejébe nyomta keménykalapját. Az énekesnőhöz később Billy Porter is csatlakozott a színpadon. Az estet két korábbi Oscar-házigazda, Chris Rock és Steve Martin nyitotta meg.

 

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.