Múmiaprojekt

Amíg Jolsvai kolléga a Nyolcak egykori tárlataival ismerkedett (azok se nyolcan voltak egyébként, hanem hol többen, hol feleannyian, pedig alig két évig léteztek!) odafenn (l. 31. o.), addig én minden tekintetben alászálltam: a Szépművészeti alagsorában tekintettem meg a múmiákat.

2011. július 27., 18:12

Most már bevallhatom, afféle muszájprogramnak látszott az egész, arra szolgált, hogy elüssem az időt, amíg a barátom dolgozik – én már láttam a Nyolcakat, mielőtt megkérdeznék –, legfeljebb még arra, hogy lássak néhány olyan embert, aki még nálam is korábban született, de aztán kiderült, hogy már megint én jártam jól. Újszerű, izgalmas, szórakoztató, informatív és ironikus tárlat ez, mindenkinek jó szívvel ajánlom. Az ötlet annyi, hogy egy nemrégiben Angliában felfedezett komplex módszert követve rekonstruáljuk egy mai múmia hajdani életét. Ki volt, mi volt, mikor élt, mivel foglalkozott, miben halt meg, ilyenek. Van itt minden, szénatomfelezés és CT-vizsgálat, csontelemzés és még annyi minden. És persze van négy múmia a Szépművészeti raktárából vagy ókori gyűjteményéből, újratöltve.

Remek, annyit mondanék.


És aztán a kísérőszövegek, -anyagok! Tudták, hogy a tizenkilencedik század végén minden jobb kairói bazárban lehetett múmiát kapni? Hogy igyekvő földrajztanárok hoztak is belőle a gimnáziumi szertáruk javára? Vagy hogy egykor gyógyszert és festéket is készítettek a múmiákbók? Napi három szem múmia, étkezés után, és évezredekre fitt lesz az ember!

És azt tudták-e, hogy a múmia szó arabul bitument jelent?

A magyarázatért fáradjanak a helyszínre. Vetítés is lesz, megéri.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.