Átalakítják a több mint száz éves Mozarteumot

Több mint szász év után átalakítják a salzburgi Mozarteumot: az 1912 és 1914 között emelt épület előcsarnokát átépítik, a koncerttermeket renoválják, a bástyakertet pedig koncertekre alkalmassá teszik.

2020. szeptember 24., 20:47

Szerző:

Várhatóan 2022 nyarán nyílik meg az átalakított múzeum, a 2021-es és 2022-es Mozart-hetek és a Salzburgi Ünnepi Játékok koncertjeit azonban megtartják.

Az átalakítás magját a főépületek közötti előcsarnok átépítése adja. Az első emeleten egy 170 négyzetméteres pihenőtermet, a földszinten egy 200 négyzetméteres bejárati és ruhatári részt és egy plusz lépcsőt alakítanak ki.

Beépítenek egy újabb felvonót, így a teljes épület akadálymentesen megközelíthető lesz. Kialakítanak továbbá új művészpihenőket, raktárakat és technikai helyiségeket, valamint alagsori mosdókat.

A Mozarteum Alapítvány partnereivel együttműködve olyan többlépcsős tervet dolgozott ki a felújításra, melynek segítségével a koncerttermek bezárásának időtartama a minimálisra csökken.

A 2021-es Mozart-hetekig tartanak koncerteket a nagycsarnokban, csak azt követően kezdődnek ott a munkálatok. Hogy a 2021-es Salzburgi Ünnepi Játékokon és a 2022-es Mozart-heteken is zavartalanul folyhassanak az előadások, kétszer két hétre megszakítják az építkezést.

 

 

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.