Negyven év után visszakapta cseh állampolgárságát a Párizsban élő világhírű író, Milan Kundera

2019. december 3., 21:52

Szerző:

Milan Kundera, a Párizsban élő világhírű cseh író visszakapta cseh állampolgárságát, amelytől az 1970-es évek végén fosztotta meg a csehszlovák kommunista rendszer - közölte a Právo című cseh napilap keddi kiadásában.

A cseh állampolgárság odaítéléséről szóló hivatalos levelet a kilencvenéves írónak november 28-án párizsi lakásában adta át Petr Drulák cseh nagykövet.

Egyszerű, nemzeti zászló és himnusz nélküli esemény volt - nyilatkozta a diplomata a Právónak. Elmondása szerint Kundera őszintén örült, hogy újra cseh állampolgár.

Kundera, aki a hatvanas években elsősorban A lét elviselhetetlen könnyűsége című regényével szerzett magának nemzetközi hírnevet, támogatta a prágai tavaszként híressé vált 1968-as reformfolyamatot. 1975-ben emigrált Franciaországba.

Milan Kundera

1979-ben A nevetés és felejtés könyve című regénye miatt megfosztották cseh állampolgárságától, két évvel később francia állampolgár lett, feleségével Párizsban él.

Andrej Babis cseh miniszterelnök tavaly őszi látogatása alkalmával találkozott a Kundera házaspárral és felajánlotta, hogy segít visszaszerezni cseh állampolgárságukat. Babis csehországi látogatásra is meghívta az írót és feleségét.

Milan Kundera csak az 1989-es rendszerváltás után látogathatott el újra szülőhazájába, Csehországba. Néhányszor járt még az országban, ám soha semmiféle nyilvános rendezvényen nem jelent meg.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.