Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Mégis lesz kulturális bérpótlék? – Véget érhet a több hónapos küzdelem

2017. január 28. 18:12

Úgy tűnik, a Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) fél éve tartó küzdelemmel sikerült kiharcolnia, hogy a kulturális ágazat dolgozói bérpótlékot kapjanak. Fontos eredmény ez ahhoz képest, hogy a szféra közalkalmazottainak bére 2008 óta nem változott. Csóti Csaba, a KKDSZ elnöke a 168 Órának elmondta: Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere már tavaly júniusban bejelentette a bérpótlékot, csakhogy az ígéretet semmi nem követte. A KKDSZ sokszori megkeresésére a tárca helyettes államtitkára november találkozott a szakszervezet elnökével, és újra megnyugtatta: január 1-jétől jön a többletpénz, amely – közalkalmazotti besorolástól függően – havi 12 000 és 25 000 forint között lesz. Az erről szóló kormányrendelet már közigazgatási szakaszban van.

– A rendeletre hiába vártunk. Helyette Hoppál Péter kulturális államtitkár „turnézott” a sajtóban a beígért bérpótlékkal. Ő már 27 000 és 50 000 forint közötti összegeket vizionált. Majd eljött január 1-je, és a pótlék sehol sem volt, sőt a kormányrendelet sem jelent meg. Január 10-ig vártunk, aztán levélben érdeklődtünk az Emminél. Választ azóta sem kaptunk – teszi hozzá Csóti Csaba.

A KKDSZ ezután levélben kért segítséget Navracsics Tibortól, a kulturális ügyek uniós biztosától, és demonstrációt szerveztek a magyar kultúra napja alkalmából. Csóti Csaba ott arról is beszélt, hogy a közgyűjteményi és közművelődési területen foglalkoztatottak háromnegyede minimálbérért, illetve bérminimumért dolgozik.

A nyomásnak végül engedett a kormány, és a Magyar Közlönyben megjelent a bérpótlékról szóló kormányrendelet. Jellemző, hogy erről sem értesítették a KKDSZ-t, így egyelőre ők sem tudják, mikortól, kinek, mennyi pénz jár majd.

S. ZS.