Meghalt Grendel Lajos

2018. december 19., 07:39

Szerző:

Hetvenéves korában elhunyt Grendel Lajos író  író, kritikus, egyetemi tanár - írja az Új Szó. A  szlovákiai magyar irodalom kiemelkedő alakját kedd este, súlyos betegség nyomán érte a halál.

Fotó: Kovalovszky Dániel

Grendel Lajos 1948. április 6-án született Léván. 1966–1967-ben a Komensky Egyetem matematika–fizika szakos hallgatója, 1968-1973 között magyar–angol szakon tanult. Első irodalmi műve 1970-ben jelent meg. 1990-ben József Attila-díjjal, 1999-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, A Pozsonyban és Budapesten is működő Kalligram Kiadó egyik alapítója volt, 2012 óta a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

Grendel Lajossal tavaly interjút készítettünk a Bukott angyalok című regényének a megjelenése alkalmából. A beszélgetést ide kattintva olvashatják el.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.