Meghalt Doris Day

2019. május 13. 16:46 - szerző: MTI

Kilencvenhét éves korában meghalt Doris Day, az 1950-60-as évek egyik legkedveltebb amerikai filmsztárja - jelentette be a színésznő alapítványa.

A Doris Day Állatvédő Alapítvány közölte, hogy filmsztár hétfőn hunyt el a kaliforniai Carmel-völgyben lévő otthonában közeli barátai körében. „Korához képest Day páratlan egészségnek örvendett, ám a közelmúltban súlyos tüdőgyulladást kapott, ez okozta halálát – hangzik az alapítványi közlemény.

Fotó: Everett Collection/Rex Features

Doris Day korának olyan szupersztárjaival szerepelt együtt a filmvásznon, mint Rock Hudson és Carry Grant, nevéhez olyan híres filmek fűződnek, mint az Alfred Hitchcock rendezésében 1956-ban készült Az ember, aki túl sokat tudott, amelyből slágerré vált az általa elénekelt Que Sera Sera című, később Oscar-díjjal jutalmazott dal.  Az 1959-ben készült Párnacsaták című komédiában nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték. Ebben a filmben szerepelt először Rock Hudsonnal, akivel még két filmet forgatott.

Doris Kappelhoff néven született 1922. április 3-án. Balett-táncosnak készült, de egy súlyos autóbaleset miatt meghiúsult álma, hogy balerina legyen. Énekelni kezdett, és hamarosan rendkívüli népszerűségre tett szert. 1948-ban kezdett filmekben szerepelni, szerződése egész pályafutása során a Warner Brothershöz kötötte. Kezdetben vígjátékokban játszott, első filmje az 1948-ban készült Románc a nyílt tengeren címmel készült. Nagy sikere volt az Április Párizsban (1952) és a Szeress, vagy hagyj el (1955) című filmmel is. 

A szeplős arcú, mosolygós színésznővel egyszerűen nem lehetett elég filmet készíteni akkoriban. A forgatásokon jelenlétében nem volt szabad szitokszavakat használni, sőt, Doris Day még dalait sem engedte olyan filmekben felhasználni, amelyekben általa illetlennek tartott szavak elhangzottak.

Utolsó filmjét 1968-ban forgatta With Six You Get Eggroll címmel. Alakításaiért soha nem kapott Oscar-díját, de 2004-ben megkapta a polgári személyeknek adható legmagasabb amerikai kitüntetést, az Elnöki Szabadság-érdemrendet.

Magánélete azonban nem volt olyan felhőtlen, mint amilyenek szerepei voltak a filmvásznon. Négyszer ment férjhez, háromszor vált el, egyszer megözvegyült. Szenvedett súlyos idegösszeomlásban, és komoly anyagi nehézségei voltak harmadik férje, Martin Melcher 1968-as halála után. A nyolcvanas évektől minden idejét az állatvédelemnek szentelte, mivel számos forgatáson tanúja volt annak, milyen kegyetlenül bánnak a filmekben feltűnő állatokkal