Meghalt Burt Reynolds

2018. szeptember 7., 11:14

Szerző:

Nyolcvankét éves korában szívrohamban meghalt Burt Reynolds amerikai színész.

A hetvenes évek meghatározó színésze egy floridai kórházban hunyt el. Már évek óta szívproblémái voltak.

A sármos Reynolds fiatalon sportkarrierről ábrándozott, de gy autóbalesetben elszenvedett térdsérülés miatt a színjátszás mellett kötött ki. 1957-ben már a televízió is felfigyelt rá, de egészen a hetvenes évek elejéig nem sikerült a nagy áttörés.

Fotó: Youtube

1972-ben a Gyilkos túra című John Boorman film hozta meg számára a sikert. 1977-ben a Smokey és a bandita című vígjátékban remekelt, melyet két folytatás is követett. 1979-ben megalakította a Burt Reynolds Dinner Theater nevű színtársulatot.

A nyolcvanas évek végén hanyatlásnak indult filmes karrierje. A nagy visszatérés az 1996-os Striptease-zel történt meg, melyben egy részeges politikust alakított Demi Moore oldalán. Bár a film szakmai és üzleti tekintetben is bukásnak számított, Reynolds alakítása felejthetetlen volt.

A rá következő évben Paul Thomas Anderson szerződtette le a Boogie Nights című filmjéhez, melyben egy pornórendezőt alakított. Ezért a szerepéért Golden Globe-díjat jutalmazták, de megkapta az Oscar-jelölést is.

(port.hu nyomán)

 

 

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.