Meghalt Bruno Ganz

2019. február 16. 15:31 - szerző: Ágoston Zoltán

Hetvenhét éves korában elhunyt Bruno Ganz – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A színészt zürichi otthonában érte a halál.

Fotó: EPA/Martial Tezzini

Bruno Ganz 1941. március 22-én született Zürichben. Egyetemi évei elején döntött úgy, hogy színész lesz, a neve először a berlini Schaubühne színpadán játszott szerepei miatt vált ismertté. Ötven éves pályafutása alatt 122 filmben játszott. Gregory Peck és Laurence Olivier oldalán A brazíliai fiúkban, Klaus Kinski és Isabelle Adjani oldalán a Werner Herzog-fél Nosferatuban, aztán 1987-ban Wim Wenderstől megkapta a Berlin felett az ég főszerepét. 2004-ben ő játszotta el Adolf Hitlert A bukásban, amelyért Európai Filmdíjat kapott, és Oscar-díjra is jelöltek a legjobb küléföldi film kategóriában. Utolsó nagy szerepét Lars von Trier bízta rá A ház, amelyet Jack épített című filmben. 

2010-ben megkapta az Európai Filmakadémia életműdíját, valamint Németországban 2014-ben az Arany Kamera-életműdíjat. A német nyelvű világ egyik legnagyobb színésze volt – méltatja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.