Meghalt Babos Gyula

2018. április 13. 19:28 - szerző: 168 Óra

Meghalt Babos Gyula, a Liszt Ferenc-díjas magyar jazzgitáros – közli az MZTSZ Kőbányai Zenei Stúdió a szomorú hírt Facebook-oldalán.

 

Babos Gyula április 12-én hunyt el, 68 éves korában. Ő volt a magyar jazzélet egyik legismertebb gitárosa – írja a Budapest Music Center.

1966-ban megnyerte a Magyar Rádió jazzversenyét. Pege Aladárral, Kovács Andornál, később a Kexben, 1972-től 1974-ig a Rákfogóban, két évet pedig Kőszegi Imre zenekarában játszott. Szakcsi Lakatos Bélával megalapította a Saturnust. Szerepelt Szabó Gáborral, Frank Zappával, James Moodyval, Tony Scott-tal, Zoller Attilával és Charles Tolliverrel. 1977 óta a Liszt Ferenc Zeneművészéti Főiskola Jazz Tanszakának tanára. Rendszeresen vezeti magyar pop-előadók kísérőzenekarait is. A nyolcvanas években főleg változó felállású együtteseivel (Trio Plus, BDSZ Collection), és zeneszerzőként, újabban régi partnereivel (Kőszegivel, Pegével és Tomsitscsal a Take 4-ban) dolgozott.

Egyik legfontosabb lemezét a Victor Baileyt, Terri Lyne Carringtont és Jinda Györgyöt felvonultató Blue Victory című 1994-ben kiadott CD-t Európa 12 országában terjesztették. 1998-ban jelent meg Egyszer volt... címmel a harmadik szólólemeze, amelyben a jazzt, valamint a magyar és cigány folklórt ötvözte saját zenei világával. Ez egyben új zenekara, a Babos Project Romani debütáló lemeze is volt, melynek anyagát az együttes nagy sikerrel mutatta be Európa több országában, Angliában és az izraeli Red Sea Fesztiválon is. 2001-ben a legendás Herbie Mann-nel készített felvételt. A Hetvenöt perc című koncertalbum, a Babos Project Romani második CD-je a kiváló indiai ütőhangszeres, Trilok Gurtu vendégszereplésével készült 2004-ben.

2005-ben új felállásban, Babos Project Special névvel léptek a közönség elé, legújabb lemezüket ebben a felállásban jelentették meg Variáció címmel 2006 őszén. Babos a jazz-zenészi és zeneszerzői (filmekhez és rajzfilmekhez is írt zenét) tevékenységén kívül pop- és kortárs zenei előadók producereként is ismert volt. A budapesti Tabánban közel harmincezer ember előtt léphetett színpadra Frank Zappával.

Művészi munkásságának elismeréseként Babos 1991-ben eMeRTon-díjat, 2003-ban Szabó Gábor-díjat, 2005-ben Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést, 2008-ban Liszt-díjat kapott.