Máris leváltják Jankovics Marcellt

Távozik Jankovics Marcell a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) éléről - írja a Népszava pénteki száma. Az érintett maga megerősítette a lapnak az információt.

2011. szeptember 30., 13:26

A napilap úgy tudja, hogy L. Simon László, a parlament kulturális bizottságának elnöke kerül az alap élére. A lap értesülései szerint minisztériumi állást ajánlanak fel Jankovicsnak, aki nem akart erről közelebbit elárulni. Azt hangsúlyozta, olyan pozíciót válla el, amely mellett több időt tud fordítani művészi munkájának.


A Nemzeti Erőforrás Minisztérium sajtó- és kommunikációs osztályának közlése szerint Réthelyi Miklós miniszter „közös megegyezés alapján 2011. október 15. napjával felmentette Jankovics Marcellt a Nemzeti Kulturális Alap Bizottsága elnöki posztjáról és egyidejűleg L. Simon Lászlót nevezte ki e posztra”.

A személycsere oka, hogy a 2012. évi költségvetés más szempontokat előtérbe helyező és más koncepciójú irányítást ad a Nemzeti Kulturális Alap és annak pénzügyi kerete felosztásáról döntő bizottság számára. Jankovics Marcell szakmai tudására és munkájára a minisztérium továbbra is számít – írja közleményében a tárca.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.