Ma délután négykor kezdődik a Milton Friedman Egyetem új kutatóintézetének az első nyilvános konferenciája

2018. november 29. 12:09 - szerző: 168 Óra

Ma délután négy órakor kezdődik az a konferencia, amelyet a Milton Friedman Egyetem új kutatóintézete, a Magyar Zsidó Történeti Intézet alapítása alkalmából rendeznek meg. A Van-e még kutatnivaló a magyar zsidóság és a magyar holokauszt történetében? címmel tartandó esemény az új kutatóntézet első nyilvános rendezvénye, Dr. Gecsényi Lajos, a Magyar Zsidó Történeti Kutatóintézet igazgatója és Dr. Pók Attila, a MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének igazgatói megbízottja beszélget a magyar zsidóság kutatásával kapcsolatos kérdésekről. A pódiumbeszélgetést Bodnár Dániel, a Milton Friedman Egyetem elnöke és Dr. Szatmári Péter, a Milton Friedman Egyetem rektora nyitja meg.

Az eszmecsere során olyan témákat érintenek majd, mint a zsidóság nyelvi, kulturális és érzelmi elmagyarosodása a reformkortól az emancipációig (1867) vezető úton, milyen elvárások érvényesültek a nem zsidó társadalom részéről az emancipált zsidókkal szemben, az 1919 (vörös- és fehérterror) szerepe az antiszemita közhangulat megalapozásában, deportáltak az auschwitzi táborkomplexumon kívül, a magyarországi cionizmus kialakulása és szerepe a két világháború között és a 2. világháború után, a zsidóság ellentmondásos helyzete 1945 után (zsidó kommunisták és antiszemita pogromok).

A szervezők minden érdeklődőt várnak 2018. november 29-én délután négy órától a budapesti Corinthia Hotelben. A részvétel regisztrációhoz kötött, regisztrálni ide kattintva lehet.