Ma délután négykor kezdődik a Milton Friedman Egyetem új kutatóintézetének az első nyilvános konferenciája

2018. november 29., 12:09

Szerző:

Ma délután négy órakor kezdődik az a konferencia, amelyet a Milton Friedman Egyetem új kutatóintézete, a Magyar Zsidó Történeti Intézet alapítása alkalmából rendeznek meg. A Van-e még kutatnivaló a magyar zsidóság és a magyar holokauszt történetében? címmel tartandó esemény az új kutatóntézet első nyilvános rendezvénye, Dr. Gecsényi Lajos, a Magyar Zsidó Történeti Kutatóintézet igazgatója és Dr. Pók Attila, a MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének igazgatói megbízottja beszélget a magyar zsidóság kutatásával kapcsolatos kérdésekről. A pódiumbeszélgetést Bodnár Dániel, a Milton Friedman Egyetem elnöke és Dr. Szatmári Péter, a Milton Friedman Egyetem rektora nyitja meg.

Az eszmecsere során olyan témákat érintenek majd, mint a zsidóság nyelvi, kulturális és érzelmi elmagyarosodása a reformkortól az emancipációig (1867) vezető úton, milyen elvárások érvényesültek a nem zsidó társadalom részéről az emancipált zsidókkal szemben, az 1919 (vörös- és fehérterror) szerepe az antiszemita közhangulat megalapozásában, deportáltak az auschwitzi táborkomplexumon kívül, a magyarországi cionizmus kialakulása és szerepe a két világháború között és a 2. világháború után, a zsidóság ellentmondásos helyzete 1945 után (zsidó kommunisták és antiszemita pogromok).

A szervezők minden érdeklődőt várnak 2018. november 29-én délután négy órától a budapesti Corinthia Hotelben. A részvétel regisztrációhoz kötött, regisztrálni ide kattintva lehet.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.