Ma 86 éves Jean-Paul Belmondo

2019. április 9., 14:57

Szerző:

Április 9-én ünnepli a születésnapját Jean-Paul Belmondo. A francia film kimagasló alakja ma 86 éves. Jean-Luc Godard első filmjével, az 1960-as Kifulladásiggal futott be, hogy öt évvel később aztán újra főszerepet vállaljon az francia új hullám nagy rendezőjének a keze alatt a Bolond Pierrot-ban. 1970-ben Alain Delonnal együtt játszott gengsztert a Borsalinóban, 1981-ben pedig titkosügynököt a hatalmas közönségsikert arató A profiban, és látszott rajta, hogy minden filmjében kiválóan szórakozik. 

– Azt hiszem, mindent megcsináltam, amit akartam

– mondta egyszer. Bár a példaképe Humphrey Bogart, Gary Gopper és Spencer Tracy, ki nem állhatja az amerikai filmipart, amelyről egyszer lesújtóan úgy nyilatkozott, semmire nem jó, az amerikaiak csak megveszik egy-egy francia film forgatókönyvét, hogy aztán remake-et forgassanak belőle. (A Kifulladásig amerikai változata 1983-ban készült el Richard Gere főszereplésével.)

Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.