Kulka János: Haldokolnom kellett, ahogyan előtte is haldokoltam. Amikor ezzel szembesültem, sírtam

2018. október 15., 16:07

Szerző:

- Az különös volt, hogy a szerep szerint is beteg voltam, haldokolnom kellett, ugyanúgy, mint a valóságban is megtörtént velem. Amikor ezzel először szembesültem, sírtam - mondta Kulka János a 24.hu-nak adott interjújában az X című filmről, az első produkcióról amelyben stroke-ja után szerepelt.

A színész szerint a betegsége nem teszi lehetővé, hogy színpadra álljon, mivel elfelejti a szövegét. Ez a filmen viszont szerinte áthidalható. - Megváltoztam. Most valahogy idegenül hat az, hogy „színész”. Elővettem néhány korábbi színpadi szövegemet és olvasgattam őket. Nem emlékszem a régi szerepeimre, pedig nagyon jó fejem volt a szövegtanuláshoz. Most meg úgy vagyok ezzel: „Micsoda? Ez én vagyok?!”

Fotó: Merész Márton

Ujj Mészáros Károly először 2011-ben kereste meg a színészt, akkor még a Liza, a rókatündér forgatókönyvével. Neki szánta Henrik szerepét, de nem vállalta, a Halál, azaz Toni Tani szerepének jobban örült volna. - Aztán 2016-ban a Magyar Filmdíj gálán a Vígszínházban találkoztunk futólag, és Károly már akkor megsúgta, hogy direkt nekem írt egy szerepet a következő filmjébe.

Döbbenetes, hogy a szerep már akkor néma szerep volt, így a későbbi betegségem miatt semmit nem kellett megváltoztatni benne, nem kellett átírni

- mesélte a színész a 24.hu-nak. Kulka János a stroke-ja nyomán afáziában – az organikus agyi sérülés következtében létrejövő beszédzavarban – szenved, amelyről azt mondja, Magyarországon annak ellenére hallgatnak róla, hogy évente ötvenezer ember kap stroke-ot. 

– Az afázia mostohagyerek. Az emberek nem tudnak arról, hogy a beszédüket is elveszíthetik, és azt sem, hogy az afáziás betegek intellektusa ép marad. A beteg nem azt nem tudja, hogy mennyi négy meg négy, hanem azt nem tudja mondani, hogy nyolc. Aztán – épp abból adódóan, hogy a beszédük, az önkifejező eszközük sérült – az afáziás betegek nem tudják úgy képviselni az érdekeiket, mint például a mozgássérültek. Ezért azon gondolkodom mostanában, hogyan lehetnék a hozzám hasonló helyzetben lévő emberek nagykövete.

A teljes interjút ide kattintva olvashatják el.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.