Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Éneklést várt az SZFE-s diákoktól Palkovics, pénteken meg is kapja a parlament előtt

2020. július 2. 15:47 - szerző: 168 Óra

„Azt hittük, énekelni fognak” – búcsúzott múlt szerdán Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóitól, a látszategyeztetés után. „Úgyhogy énekelni fogunk, méghozzá hangosan” – üzenik most Palkovicsnak a diákok, akik

megmozdulást, azat éneklést szerveznek pénteken 10 órára a Kossuth Lajos térre.

Akkor szavaz ugyanis az Országgyűlés az SZFE modellváltását célzó törvényről - a hallgatók feltételei a tervezetbe nem kerültek bele, így az továbbra sem biztosítja az egyetem autonómiáját, ezért is tiltakoznak. Korábban már volt egy megmozdulás, a napokban pedig hetven neves alkotó, Magyarország gyakorlatilag legismertebb művészei tiltakoztak.

Az SZFE, amely a résztvevőket jó hangos éneklésre kéri, arra kéri a kormányt, vonja vissza a törvénytervezetet. Ha nem, azt kérik Palkovicstól, csak ezekkel a feltételekkel terjesszék újra a parlament elé:

  • 1. Rektor

A Színház- és Filmművészeti Egyetem szenátusa által jogszerűen és demokratikusan megválasztott Upor László egyetemi tanárt kinevezik az egyetem rektorává. A jogfolytonosság elve alapján Upor László mandátuma lejártáig, vagyis a modellváltás alatt és után is az egyetem rektora marad.

A rektort a modellváltás után is az egyetem szenátusa választja demokratikus úton, a Szervezeti és Működési Szabályzatban foglaltak szerint.

  • 2. Alapítói jogok

Az alapítvány nevébe visszakerül az „Egyetem” szó, a következőképpen: „Színház- és Filmművészeti Egyetemért Alapítvány”.

Az alapítvány alapítói joga nem kerülhet át az államtól az alapítványhoz. Az Egyetem alapító okiratát és módosításait az Egyetem jelenlegi szenátusával egyetértésben kell elfogadni.

  • 3. Szenátus

A szenátus jelenlegi létszáma nem csökkenhet, jogkörei nem sérülhetnek. Az Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzatát és módosításait a szenátus a fenntartó jóváhagyása nélkül fogadja el.

  • 4. Alapítványi kuratórium

Az öttagú kuratóriumba három tagot az egyetem szenátusa, két tagot a minisztérium jelöl. A kuratóriumnak nem lehet vétójoga a szenátus döntéseivel szemben. A kuratóriumi tagok mandátuma öt évre szól.

  • 5. Finanszírozás

Az állam nem vonulhat ki az egyetem finanszírozásából. Az egyetem rövid, közép- és hosszú távú fenntarthatóságára is kiterjedő hatástanulmány részletes eredményét a törvényjavaslat benyújtása előtt nyilvánosságra hozzák.

Az ösztöndíjas hallgatói helyek száma és az ösztöndíjak reálértéke hosszú távon sem csökkenhet. Ennek a fedezetét az állam célhoz kötötten biztosítja.

A közalkalmazotti státusszal járó financiális juttatások és jogi védelmek hosszú távon sem sérülhetnek.