Kortársunk, Molnár Ferenc – Fesztbaum Béla estje a Rózsavölgyi Szalonban

2017. november 9. 09:59 - szerző: Sándor Zsuzsanna

November 13-án lesz látható legközelebb a Rózsavölgyi Szalonban Fesztbaum Béla Szülőfalum, Pest című színházi estje. Ez a Jászai Mari-díjas színész első rendezése itt, sőt az előadás zenéjét is ő írta.

– Amikor tavaly Zimányi Zsófia, a Rózsavölgyi Szalon alapító-igazgatója felajánlotta, csináljak valamit náluk, azzal az ötlettel álltam elő, hogy Molnár Ferenc újságcikkeiből szeretnék zenés előadást készíteni. Úgy érzem, az előadás megtalálta itt a közönségét, a helyét is. A szalon kiváló közeg egy ilyen produkciónak. Molnár Ferenc egyszerre volt kávéházi zsurnaliszta és színházi ember is. Ez a kettősség jellemzi a Rózsavölgyit is: békebeli hangulatot idéző kávéház, amelyet színháznak álmodtak meg – mondta a 168 Órának a színész.

Molnár Ferencet mint vígjátékok szerzőjét és A Pál utcai fiúk íróját ismerjük. Pedig ő elsősorban újságírónak tartotta magát, publicisztikái megjelentek a Pesti Hírlapban, a Pesti Naplóban is. Halála után a, hatvanas években adták ki először idehaza válogatott cikkeit, majd 1993-ban Molnár Gál Péter szerkesztésében jelent meg Pesti napló című kötete.

– Ezek a századforduló idején íródott újságcikkek tükröt tartanak a korabeli Budapestnek. Akkoriban vált a fővárosunk igazi világvárossá, sorra épültek a hatalmas bérpaloták. A gazdasági és kulturális fellendülés ellenére a közélet tele volt a politikusok korrupciós ügyeivel, hatalmas volt a társadalmi egyenlőtlenség, a nyomor. Amikor először találkoztam Molnár Ferenc cikkeivel, a ráismerés izgalma fogott el. Ezeket az érzékeny és szellemes publicisztikákat akár tegnap is írhatta volna, annyira aktuálisak. Úgy vélem, nem csak a múltunkkal, a jelenünkkel is párbeszédbe lépnek – mondta Fesztbaum.

Az előadást hamarosan jelnyelvi tolmáccsal is bemutatják.