Komolyzene és beefsteak – Az Óbudai Danubia Zenekar koncertsorozata

2017. január 19. 18:31

Az Óbudai Danubia Zenekar legfőbb célja, hogy a fiatalokat is megnyerje a komolyzenének. Rendszeresen terveznek ezért olyan tematikus koncertsorozatokat, amelyek előtt beavató előadásokat tartanak a közönségnek.

– Nem elsősorban az ismeretterjesztés a célunk: élményközpontúvá szeretnénk tenni a koncertjeinket – mondta a 168 Órának a zenekar művészeti vezetője, karmestere, Hámori Máté.

Otthon vagyunk címmel idén négy­­részes sorozatot indítanak a Zeneakadémián. A társművészetek közül a költészetet hívják segítségül, s arra keresik a választ, mit is jelent otthon lenni a Kárpát-medencében, Európában vagy akár a kultúrában, szerelemben. A január 20-i első koncert előtt Jordán Tamás szavalja el József Attila A Dunánál című versét, majd Bartók Béla, Ligeti György és Dohnányi Ernő művei csendülnek fel. A három komponista közös jellemzője, hogy egyikük sem a mai Magyarország területén született, s műveik a Duna menti népek sorsközösségéről szólnak.

A Zeneakadémia régi hagyomá­­nyait szeretnénk felidézni. A húszas, harmincas években a Nyugat szerzői is rendszeresen felléptek itt, az akadémia az irodalmi élet központja is volt – magyarázza Hámori Máté.

A Budapest Music Centerben a zenekar folytatja másik sorozatát is, amelyben egy-egy klasszikus zeneszerzőt mutatnak be. Idén Rossini zenés portréját tűzik műsorra három részben. Rossiniről sokaknak A sevillai borbély jut eszükbe, másoknak a róla elnevezett beefsteak: a komponista ugyanis pályája csúcsán visszavonult, s azután leginkább a kulináris örömöknek hódolt. Gyönyörű kantátáit, dalait pedig főleg az asztalfióknak írta. E különleges művész kevésbé ismert arcát és remekműveit is megismerhetjük a Danubia-koncerteken.

S. ZS.