Kollégánk, Pungor András sikere a debreceni nemzetközi kórusversenyen

Pungor András négy verséből Szalai Katalin komponált kórusművet. Ezzel kezdődött a 25. Bartók Béla Kórusverseny gálaestje Debrecenben. A világ tíz legjobb kórusversenye közé választott versengésen vasárnapig három kontinens huszonnégy kórusa, mintegy ezer énekessel vesz részt.

2012. július 27., 19:44

Huszonötödik alkalommal rendezik meg Debrecenben a Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyt. A nyitóhangverseny munkatársunk, Pungor András Hogyismondják című gyermekverskötetéből elhangzott művekkel indult. A zeneszerző, Szalai Katalin Lucalánc címmel komponált négy tételes, a cappella kórusművet a versekből. Ezeket a tíz-tizennégy éves gyerekekből álló Vox Iuventutis Gyermekkar adta elő, Pallagi Etelka vezényletével – az előadást a közönség vastapssal jutalmazta.

- Véletlenül, egy könyvesboltban bukkantam a verseskötetre, s ahogy belelapoztam, nyomban zenélni kezdtek a fejemben a rímek és az alliterációk, zene után kiáltott minden sor – mesél Szalai Katalin. – Pár hónappal azután, hogy foglalkozni kezdtem a versekkel, a debreceni szervezők felkértek egy gyermekkari mű megírására. Ugyanis a gálaesten hagyományosan a Debrecen város felkérésére készült művek ősbemutatói adják a programot. Ezúttal, Szalai Katalin műve mellett, Szabó Barna, Horváth Márton Levente és Beischer Matyó Tamás komponálhatott. Az elkészült művek közül a legjobbak bekerülnek a kórusverseny kötelező programjába, s a folyosói pletykák szerint a Szalai-Pungor darab jó eséllyel indul.

A kórusversenyen ma az elődöntőket, szombaton a döntőket hallgathatják meg ingyen az érdeklődők a debreceni Kölcsey Központban, vasárnap pedig a Kórusverseny Nagydíjáért énekelnek a résztvevők (ez jeggyel hallgatható).

A huszonnégy kórus három kontinensről érkezett: belga, kanadai, dániai, német, magyar, indonéz, lett, moldáv, norvég, Fülöp-szigeteki, lengyel, orosz, spanyol, ukrán és amerikai karok lesznek hallhatók. Gyermek-, egynemű- és vegyes karok, valamint kamarakórusok mérik össze a hangjukat kötelező és szabadon választott művekkel. A versenyprogramok után pedig a debrecenieket szórakoztatják, hiszen esténként a kórusok népviseletben tartanak folklórbemutatókat a Baltazár Dezső téren, vasárnap templomokban is énekelnek.

A versenyzőket neves – idén brit, amerikai, ukrán, német, szlovák és magyar karnagyokból álló – zsűri bírálja el. A nagydíjjal kétezer eurós pénzjutalom jár, de a szponzorok felajánlásainak köszönhetően több külön jutalom is gazdára talál majd.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.