Kevin Spacey zaklatási botrányairól éveken át tudtak a londoni színházban, de nem foglalkoztak vele

2017. november 2. 16:24

Kevin Spacey-t egyre többen vádolják szexuális zaklatással. Mint korábban megírtuk, a színészt először egy pályatársa, Anthony Rapp vádolta meg, hogy 31 évvel ezelőtt egy buliban szexuálisan zaklatta. A színész az eset miatt bocsánatot kért, és kijelentette, hogy a továbbiakban meleg férfiként éli az életét. Ezután a bátyja tett egy megrendítő vallomást arról, hogy az apjuk 12 éves korától kezdve rendszeresen megerőszakolta őt.

Spacey-t a napokban újabb áldozatok vádolták meg szexuális zaklatással, amire a színész egy közleményben úgy reagált, hogy kezelésnek veti alá magát. A The Guardian megírta, hogy az Old Vicben, abban a londoni színházban, ahol Spacey 11 évig művészeti igazgatóként dolgozott 2015-ig, éveken keresztül tudtak arról, hogy Spacey fogdosott és zaklatott másokat, de nem foglalkoztak vele.

Az Old Vic színház színészei és korábbi alkalmazottai értesítették a The Guardiant arról, hogy Spacey a fiatal férfiakat fogdosta és zaklatta, és erről mindenki tudott a színház falain belül. Gyakran a színház bárjában fogdosta azokat a 30 év alatti férfiakat, akik felkeltették a figyelmét.

Zaklatással vádolja Spacey-t Roberto Cavazos mexikói színész is. Elmondása szerint az Oscar-díjas színész gyakran invitált meg kezdő férfi színészeket a színház bárjába, hogy „a karrierjükről beszélgessenek”, majd a színpadon rögtönzött piknikkel, pezsgővel várta őket.

Fotó: AP/Jordan Strauss

Az Old Vic egyik korábbi alkalmazottja szerint a színész a színházon kívül is zaklatott másokat, és egyértelműen felhasználta az ismertségét ehhez. „Benyúlt a lábam közé, mindezt igen gyorsan, még kikerülni sem lehetett” – mesélte a férfi, aki szerint a színház képmutató, amiért most azt állítja, hogy nem tudtak Spacey viselkedéséről.

Rebecca Gooden gyakornok volt 2010-ben a színházban, és szerinte nyílt titok volt Spacey viselkedése. Nem dolgozhattak csinos fiatal férfiak a színház vezetésében állítólag egy korábbi eset folytán, amiről nem volt szabad a színházon kívül beszélni.

A színház aztán kiadott egy közleményt, amelyben azt írja, hogy az Old Vic nincs abban a helyzetben, hogy múltbeli esetekről véleményt nyilvánítson. Ha valaki információt szeretne megosztani Spacey helytelen viselkedésével kapcsolatban, akkor azt e-mailen megteheti.

Sokan mások is megvádolták Spacey-t. Egy nyugat-sussexi pultos, Daniel Beal ötezer fontot kapott a hallgatásáért, miután Spacey mutogatta magát neki. A BBC-nek egy férfi név nélkül azt nyilatkozta, hogy traumatizálta az az eset, amikor egyszer arra ébredt, hogy Spacey rajta fekszik. Tony Montana filmrendező eközben elárulta, hogy a színész egy bárban fogdosta őt.

A megszaporodott vádak jelentős hatással vannak a színész karrierjére. Visszavonták a jelölését az Emmy-díjra, a Netflix pedig felfüggesztette a nagy sikerrel futó sorozat, a Kártyavár hatodik évadának a készítését.