Keith Jarrett az agyvérzése után többé nem áll színpadra

2020. október 22. 19:40 - szerző: 168 Óra - forrás: Fidelio

A jazzlegenda utolsó koncertje 2017-ben volt, azóta nem állt közönség elé.

A New York Times interjút készített Keith Jarrettel, aki elmondta, egészségügyi okokból visszavonult a színpadtól - írja a fidelio.hu

A zongorista 2017-ben, a Carnegie Hallban lépett fel utoljára. Akkor úgy tervezte, hogy egy év múlva visszatér a rangos New York-i koncerthelyszínre, viszont a kiadója később egészségügyi okra hivatkozva lemondta az eseményt. A művészről két éve nem érkezett információ. 

A New York Times riportjából most kiderült, hogy Jarrett 2018 februárjában agyvérzést kapott, majd májusban még egyet. Így nem valószínű, hogy a jazzlegenda valaha képes lesz újra zongorázni. 

„Lebénultam, a bal oldalon részlegesen még mindig fennáll a paralízis. Megpróbáltam mankóval járni, de több mint egy évbe telt, míg sikerült”- nyilatkozta a művész. 

Jarrett elmondta, hogy az agyvérzés után alig ült zongorához, és bár megpróbált játszani, azt tapasztalta, hogy a korábban ismert bepop témákat is elfelejtette. „Próbáltam úgy tenni, mintha Bach lennék bal kézzel. De a próbálkozásaimat szerénynek mondanám”-nyilatkozta. 

Jarrett úgy gondolja, nem fog meggyógyulni és letöri, hogy nem érzi magát zongoraművésznek. 

Keith Jarrett igazi csodagyerek volt. A hatvanas években futott be, amikor bekerült Charles Lloyd szaxofonos-fuvolista zenekarába. Itt megismerkedett Jack DeJohnette dobossal, aki segítségével bekerült Miles Davis zenekarába.

A hetvenes években improvizált koncertjeivel hívta fel magára a figyelmet. Ezek a rögtönzött koncertek megépítették a zenész mítoszát, aki szembeszáll saját emberi korlátaival. 

Egy emlékezetes felvétel a művészről: