Kásler Miklós nemzetivé nyilvánította a kecskeméti Katona József Színházat

2019. szeptember 29., 11:01

Szerző:

Nemzeti minősítést kap a kecskeméti Katona József Színház 2020. január 1-jétől - jelentette be az emberi erőforrások minisztere tegnap Kecskeméten.

Kásler Miklós hangsúlyozta: a kecskeméti teátrum mindig a magyar kultúrára, a magyar értékekre támaszkodott.  Éppen itt az ideje, hogy az öt másik vidéki színház, a pécsi, a szegedi, a debreceni, a miskolci és a győri mellett a kecskeméti teátrum is nemzeti színház legyen. – Ez a kormány elismerését fejezi ki, azért az alázatos és magas színvonalú munkáért, amit Kecskeméten végeznek – mondta..

Elismerés
Fotó: Facebook/Katona József Színház

 „Több mint hat évvel ezelőtt, amikor már láttam, hogy a társulat minden ízében megfelel a nemzeti színházi kritériumoknak, elindítottuk az első kérelmet. A színház mindeközben évről évre fejlődött, nagyobb feladatokat vállalt és látott el, amelyeket mind a kecskeméti közönség, mind a szakma is elismerésekkel honorált. Túl azon, hogy a Társulat egésze megérdemli az új minősítést, úgy gondolom, hogy a város polgárai, színház szerető, színházba járó nézői az igazi nyertesei a nemzeti színházi kinevezésnek” – idézi  Cseke Péter igazgató Facebook-bejegyzését hvg.hu.

16:59

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.