Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Andy Vajna utódja továbbra is várja a jó filmeket 1848-ról, az első világháborúról, 1956-ról és a rendszerváltásról

2020. február 23. 15:29 - szerző: 168 Óra

„Komolyabban kell vennünk a közép-európai koprodukciókat, hiszen olyan közös kultúrával és történelemmel rendelkezünk, amelyre lehet építeni; a saját életünkről kell mesélnünk” – mondta a Hollywood Reporternek adott interjújában Káel Csaba, a magyar filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

A pénteki cikk felidézi, hogy a január óta működő Nemzeti Filmintézet a teljes magyar mozgóképszakma tevékenységért felel évi 54 millió dollárnak – azaz 17 milliárd forintnak – megfelelő összegű költségvetésével.

Káel Csaba szerint Magyarországnak több olyan történetre van szüksége, amely az ország és Közép-Európa életével, történelmével és kultúrájával foglalkozik és Káel szerint

a magyar filmipar még nem készített jó filmet az első világháborúról, az 1848-as forradalomról, az 1989-1990-es rendszerváltozásról vagy akár az 1956-os forradalomról.

Ezen változtatna Andy Vajna utódja és az alkotóknak lehetőséget adnának, hogy reflektáljanak a történelmünkre és nemzeti hőseinkre az egyes évfordulókhoz kötődően.

A cikkben a kormánybiztos kitért arra is, hogy Budapest továbbra is várja a nemzetközi produkciókat és stábokat „egyedülálló helyszíneinkkel, magasan képzett és lelkes szakembereinkkel, felszerelt stúdióinkkal és adóvisszatérítés formájában jelentkező 30 százalékos filmtámogatással, amely egyedülálló a régióban”.