Jön a 22. Zsidó Kulturális Fesztivál

2019. augusztus 13. 16:08

Szeptember 1. és 9. között rendezik meg Budapest legnagyobb zsidó művészeti rendezvényét, a 22. Zsidó Kulturális Fesztivált, amely ebben az évben is világszínvonalú programokkal, nemzetközi hírű fellépőkkel és csodálatos helyszínekkel várja a látogatókat.

Balázs Fecó

A fesztivál kiemelt helyszíne idén is a Dohány utcai zsinagóga. A rendezvénysorozatot a Budapest Klezmer Band nyitja, majd fellép Bródy János, Illényi Katica és a Sárik Péter Trió, itt lesz a Vujicsics együttes, a Söndörgő együttes és a VIGaD zenekar is. Megemlékeznek a népszerű művészházaspárról, Sárosi Katalin táncdalénekesről és Zsoldos Imre trombitaművészről. Nagy sikerre számíthat Balázs Fecó zenei időutazása Keresztes Ildikóval, Gerendás Péterrel és Szűcs Antal Gáborral. A fesztivál utolsó napján „Budapest, te csodás” című operettgálán Bársony Bálint és zenekara, népszerű hazai énekesekkel szórakoztatja a közönséget.

A Hegedűs Gyulai utcai zsinagóga nyitó napján most először lép fel együtt Zsédényi Adrienn Zséda énekesnő, Darvas Ferenc zeneszerző és Müller Péter Sziámi előadóművész, költő. A Sabbathsong Klezmer Band Oláh Gergővel és Pajor Tamással igazi örömzenélést mutat be, meghallgathatják Malek Andrea Soulistic formációt, vagy Szirtes Edina Mókust, Pandzarisz Diánát és zenésztársait, vagy a Debrecen Dixiland Jazz Band műsorát is. Zerkovitz Béla, a slágergyáros élettörténetét színpadi játékban láthatják Koltai Róbert, Kun Ágnes Anna, Fellegi Balázs és Nógrádi Gergely előadásában.

A Goldmark terem is számos programnak ad otthont, többek között fellépnek Bauer Andrea és barátai, az Itt és Most Társulat, Laczkó Vass Róbert színművész és Veress Gáspár zongoraművész Rák Kati színművész.

Új helyszínként mutatkozik be a Wesselényi17 Komolyzenei Szalon, de kiváló előadásoknak, koncerteknek ad otthont a Budapest Music Center, a Frankel Leó úti zsinagóga vagy a Bálint Ház.