Időutazások – Szigeti Tamás fotókiállítása

2017. november 27. 15:58 - szerző: S. ZS.

Fotó: Szigeti Tamas

Izgalmas portréfotó-kiállítás látható december 2-ig az Örkény István Könyvesbolt Cultiris Galériájában. Szigeti Tamás fotográfus Da Capo – második tétel címmel különleges képeket mutat be: idősödő zenészek néznek a kamerába, maguk előtt tartva saját fiatalkori fekete-fehér képmásukkat. Ezeket a régi, felnagyított fotókat is Szigeti Tamás készítette róluk 30-35 évvel ezelőtt. A Da Capo alkotásai vizuális időutazások: múlt a jelenben, kép a képben, fényérzékeny sorselemzések. Minden elismerés azoknak a művészeknek, akik részt vettek ebben a fotográfiai kalandban: köztük van Placido Domingo, Sólyom-Nagy Sándor és Rozsos István (képünkön), Keller András is. A képek látszólag az idő múlásáról, az öregedésről szólnak, de valójában sokkal többről: minden arcon ott van egy korszak lenyomata, privát történelme is. A fotók azt is megmutatják, hogy a személyiség, a vitalitás és érzékenység semmit sem változik. E fotográfiákon a lélek időtlenségébe pillanthatunk be. Szigeti Tamás – aki korábban a 168 Óra fotórovatát is vezette – lapunknak elmondta, a hetvenes évek végén kezdett el zenészeket fényképezni.

– A rádió zenei osztályának dolgoztam, a rádió által közvetített koncerteken fotóztam. Sok évvel később, 2012-ben meghívót kaptam egy prágai kiállításra, ahol Jiří Stivín fuvolista játszott. Eszembe jutott, hogy őt is lefényképeztem annak idején. Felvettem vele újra kapcsolatot, és kértem, hadd csináljak róla új képet a régi portréjával együtt. Így kezdődött ez a munka, aztán szenvedélyemmé vált.

Három éve már kiállította a Da Capo sorozatát. Korniss Péter és a nemrég elhunyt Szalay Zoltán fotográfusok biztatására született meg a folytatás, a Da Capo második tétele. A kiállításon persze Szigeti Tamás időutazásos portréja is látható.