Hun múzeum nyílik Kunszentmiklóson

2019. január 28. 09:53 - szerző: 168 Óra

Az észak-kínai Belső-Mongólia Autonóm Terület székhelyén, Hohhotban található az ázsiai hunok történelmét bemutató múzeumkomplexum. Az intézmény világviszonylatban egyedülinek számít, amíg meg nem nyílik a párja Kunszentmiklóson – írja a Baon.

A múzeumalapítás ötletével a Kunszentmiklósról elszármazott Horváth Ferencné, a Kőrösi Csoma Sándor Shambala Emlékpark és Élőközösségi Központ Alapítvány alapítója kereste fel az önkormányzatot 

Horváth Ferencné először Keszthelyre álmodta az attrakciót, amelyhez legalább félmilliárd forint kellene. A lehetőségeket kutatva ötlött fel benne Kunszentmiklós város, ahol a polgármester személyében nyitott fülekre talált.

Az egyeztetések már elkezdődtek, sőt, már  a múzeum anyagának egy része is megvan. A további emlékek beszerzése sem fog gondot jelenteni, mivel kiváló nemzetközi kapcsolataik vannak – jegyezte meg az alapítvány képviselője.

Ha sikerül kidolgozni és összeegyeztetni az önkormányzat és az alapítvány elvárásait és elképzeléseit, akár még az idén megnyithatja kapuját Kunszentmiklóson a világ második hun múzeuma – tette hozzá Lesi Árpád, Kunszentmiklós  polgármestere