Homályos önarckép – Egy megkeseredett 85 éves vallomása

„Korunk egyik legnagyobb művészének rendkívül szórakoztató, mélységesen őszinte, átfogó, briliáns önarcképe” – reklámozza a New York-i Arcade Kiadó Woody Allen Egész mellékesen című új kötetét. A szerző életműve kétségbevonhatatlan, ám őszintesége a fontos kérdésekben vitatható, akárcsak az, hogy írása briliáns. Allen feltehetően a 450 oldalas könyv második feléért írta meg önéletrajzát: hogy ismét tagadja a súlyos vádat, miszerint jó húsz éve szexuálisan zaklatta hétesztendős nevelt lányát.

2020. április 15., 20:30

Szerző:

A vádat felmerülésekor bizonyítani nem sikerült, de amióta az ügy a #metoo mozgalom légkörében ismét nyilvánosságot kapott, a rendező körül elfogyott a levegő. Színészei kerülik, sok barátja is elfordult tőle. Az Amazon felbontotta a rendező 68 millió dolláros szerződését újabb tévésorozatra. A tekintélyes amerikai kiadóház, az Hachette, ahol könyvének meg kellett volna jelennie, visszalépett, miután a kiadó száznál több munkatársa sztrájkkal fenyegetett, ha kiadják Allent.

Az előzmények, dióhéjban: Woody Allen és a filmsztár Mia Farrow 1979-ben kerültek össze, miután az asszony különvált André Previn zeneszerző-karmestertől. Első férje a nála majd 30 évvel idősebb Frank Sinatra volt, a színésznő egy interjújában célzott rá, hogy fiának, az 1987-ben született Ronan Farrownak apja nem Allen, hanem Sinatra volt, akitől „soha nem szakadt el teljesen”.

5965144
Fotó: Time Life Pictures

Akármiként is, Farrow és Allen jól megvolt kilenc évig, 13 filmet forgattak közösen, miközben egyre bővült a család. Nevelték Farrow Previntől származó három gyermekét és nyolc örökbe fogadott, javarészt ázsiai kicsit. (Mia Farrow az UNICEF gyermekvédelmi nagyköveteként is járta a világot.) Az adoptáltak között volt egy fehér csecsemő, Dylan, és az ötéves dél-koreai kislány, Soon-Yi. A két sztár utóbb elhidegült, majd a nagycsalád idillje 1991 decemberében végképp romba dőlt. Az akkor 56 éves, feleségétől különvált Woody viszonyt kezdett az immár egyetemista Soon Yivel – majd az anya rábukkant a volt párja által lányukról készített igencsak merész aktfotókra. Óriási botrányt csapott, amely tetőzött, amikor Mia Farrow azzal vádolta meg a rendezőt, hogy nemcsak a nevelt lányát csábította el, hanem molesztálta a másikat, Dylant is, amikor az mindössze hétéves volt.

Allen kategorikusan tagadta ezt a nagyon súlyos vádat, azzal védekezett, hogy volt felesége bosszút akar állni rajta, mindenre képes, amiért elhagyta a fiatal lányért. A New York-i gyámhatóság, valamint a kórházi szakorvosok vizsgálata egy év után arra jutott, hogy nem történt molesztálás. Az illetékes államügyész ugyan kételyeit fejezte ki a döntést illetően, de úgy vélte: nem terhelhetik tovább a kislányt hosszú perrel, amelyben vád és védelem kényesnél kényesebb kérdéseire kellene válaszolnia. Párhuzamosan viszont a szakorvoscsoport vezetője is nyilatkozatot adott ki: tapasztalataik szerint Dylan érzelmileg kiegyensúlyozatlan, az ügyet többször többféleképpen beszélte el, és anyja indíthatta, taníthatta arra, hogy nevelőapja ellen valljon. Allentől mindenesetre a négy éven át tartó perek után elvették a gyerekek felügyeletének jogát azzzal az indokolással, hogy „megbízhatatlan, érzéketlen ember”.

A rendező feleségül vette Soon-Yit, akivel azóta is él. Az ügy feledésbe merült, és sorra születtek Allen új filmjei. Továbbra is ünnepelték, díjakat kapott, a színészek versengtek nála a szerepekért. Majd 2013-ban újabb dráma: az akkor 28 éves Dylan egy amerikai magazininterjúban megerősítette, hogy nevelőapja bizony zaklatta gyermekkorában. Pár hétre rá Allen már kénytelen volt kerülni a nyilvánosságot, kollégája és volt barátnője, Diane Keaton vette át nevében a Golden Globe életműdíját. Dylan a The New York Timesnak írt nyílt levelében aztán megismételte, részletezte a molesztálás vádját. Allen és Farrow közös fia, Moses viszont egy másik népszerű magazinban kelt apja védelmére, mondván: semmi nem történt, anyja heccelte mindig is apjuk ellen a gyerekeket. Soon Yi arról beszélt a médiának, hogy zsarnok anyjuk rosszul bánt gyermekeivel.

543007078
Fotó: Bertrand Langlois

Végül jelentősen befolyásolta a közhangulatot, amikor Dylan (immár férjezett családanya) 2018-ban a CBS milliók által nézett híradójában könnyezve beszélt arról, hogyan zaklatta nevelőapja negyedszázaddal azelőtt a nyaralójuk padlásán, és közeledett hozzá más alkalmakkal is. Minderre Woody Allen most is ugyanazt mondja, amit korábban a bíróság előtt: Mia Farrow akarja tönkretenni, ő adta be Dylannek a hazug történetet, amelyet a lány végül elhitt.

Tessék megnézni a hivatalos papírokat: soha nem találták bűnösnek!

Aki e riasztó történetre nem kíváncsi, az szórakozhat ugyan, de részben ki is ábrándulhat Woodyból. Megtudhatja, hogy kölyökkorától elsősorban az érvényesülés és a szex foglalkoztatta. Azt is, hogyan küzdötte fel magát a kis Konigsberg kölyök humoristává, és szerzett nagypolgári első feleséget, majd amikor már jól keresett, gyönyörű, de őt rendre megcsaló másodikat. Világ életében kezeltette magát pszichiáterekkel – szerény eredménnyel. Egyébként nincs órája, magnója, számítógépe, nem cserélt biztosítékot s nem küldött még soha e-mailt, a tévét is az asszony állítja be. Ifjan félt a repüléstől, de nem annyira a lezuhanástól, mint attól, hogy ha lakatlan területen érnek földet, őt eszik meg majd elsőnek, mert fiatal és nem rágós a húsa...

Nem győzi felsorolni, hány amerikai és külföldi kollégájával, más hírességgel hol, mikor találkozott, mely remek éttermekben, luxushotelekben fordult meg. A sznob hencegés („még Fellini is felhívott, amikor Rómában voltam”) kevéssé rokonszenves, de hitelesnek tűnik az egyik történet bizonyos „Romannal”, akinek partijára egyik barátja hívta meg annak riviérai villájába. Allen szívesen ment, hisz remélte, láthatja kollégáját, Polanskit, akivel negyven éve nem találkozott. Ám hiába kereste a társaságban: kiderült, hogy Roman Abramovics, a hírhedt orosz oligarcha a házigazda. A félreértés onnan is eredt, hogy Allen már rosszul hall...

Megtudhatjuk azt is, hogy Maureen O’Sullivan, Hollywood hajdani sztárja és Mia Farrow mamája hajdan szexuális ajánlatot kapott Greta Garbótól (de elutasította), s idézhetjük az író, Philip Roth özvegyét: amikor egyszer Vaclav Hável vendégségben járt náluk, betoppant Mia Farrow, és elcsábította mind a ház urát, mind a prágai vendéget.

Woody ír arról is, hogy színészek, akik miután nyilvánosan elhatárolódtak tőle, este felhívják, elnézést kérnek, mondván, kénytelenek megfelelni a korszellemnek. Egyébként, köszöni, jól van, boldogan élnek Soon Yivel, két örökbe fogadott kislányt nevelnek. Változatlanul forgat, ha legutóbbi filmjét (Egy esős nap New Yorkban) kiátkozása miatt Amerikában nem is mutathatta be.

A küzdelmes, de dicső múlt, filmjei történetének felidézése sem feledtetheti: megkeseredett, 85 éves ember vagdalkozik vélt igazságáért.

Soha életében nem olvasta el, amit róla írnak, mondja, de ebben kételkedhetünk, hiszen könyvének fő célja „Egész mellékesen” cáfolni mindazt, amivel vádolják. Attól tarthatunk, „egész mellékesen” sem járt sikerrel.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.