Hol Volt, hol nem…

Bezárta kapuit Nyugat-Magyarország egyik legnagyobb fesztiválja: véget ért a 19. Volt, amely teltházas bulikkal, Európai Uniós záró rendezvénnyel írta be magát a fesztiváltörténelembe.

2011. július 18., 15:52

Az 1993-ban útjára indított soproni Volt Fesztivál mindenképpen különleges fesztiválélményt nyújtott a bulizóknak, hiszen amellett, hogy fergetegeset bulizhattak még részesei lehettek hazánk első Európai Unió Elnökségének záróakkordjának is.

Kitettek a szervezők magukért az idén, hiszen amellett, hogy folyamatosan, magas színvonalon és kulturált minőségben tájékoztatták a sajtó munkatársait az aktuális történésekről, a fellépők listája is biztosította a felejthetetlen élményadagot számunkra. A néhol heves széllel, néha hatalmas hőmérsékletkülönbséggel megörvendeztető nyárelőn a Lővér Kemping területén összesen 102 ezren vettek részt a még nem túl hatalmas, diákléptű terepen. A gyönyörű város rendezett, családias hangulata még nagyot dobott hangulatunkon, amikor bevetettük magunkat a fesztiváléletbe, hogy Moby, a Sum41, a Pendulum, My Chemical Romance és a Thirty Seconds to Mars mellett a már kötelező magyar fesztiválfellépő bandák (Quimby, Vad Fruttik, Budapest Bár, Anna@ The Barbies, stb.) is zúztak.

Csocsózó Köztársasági Elnök, debütáló fesztiválkártya, visszatérő VOLTfolió díjátadó, kedvezményes vonatjegy és teltház Sopronban és teljes környékén – ezek voltak a fő momentumai a rendezvénynek, mely a korábbinál szebb, színesebb, komfortosabb lett.

Sikerrel debütált a VOLTon a Sziget Szervezőiroda rendezvényeinek új fizetőeszköze, a Fesztiválkártya is. A Metapay által nyújtott fizetési megoldás a világban is egyedülálló, hiszen ilyen jellegű szolgáltatást korábban csak bankok, kártyatársaságok és épített környezetében működő szolgáltatók tudtak nyújtani.


Fontos momentuma volt az idei rendezvények a visszatérő VOLTfolió Kulturális Médiadíj átadása, melyet még a Fesztivál főszervezői, Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert alapítottak a hazai zenei élet felpezsdítéséért és előrejutásáért legtöbbet tevő médiumok elismerésben részesítéséért. Az idén - ismét kiosztott- színvonalas díjat július 1-jén, a VOLT Fesztivál keretében a Soproni Petőfi Színházban adták át. A 2011-es VOLTfolió díjat EfZámbó István, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze tervezte.

A nominált sorrend a húsztagú kuratórium és a szakmai szavazás eredményeként alakult ki, a szavazás során a legrangosabb médiumok és a legnevesebb médiaszemélyiségek kerültek a közös listára.

Magazin kategóriában a WAN2 magazin lett az idei díjazott, Az internetes portálok közt a zene.hu vitte haza az ef Zámbó István által tervezett szobrocskát. Díjat kapott még Wágner Gábor, a WAN2 munkatársa, az MR2 Petőfi Akusztik, Frankó Roni és Lovász László, a radiocafe 98,6 műsorvezetői valamint Sebestyén Balázs, a ClassFm munkatársa kapott díjat.

A díjazott rádió lett az MR2 Petőfi. Vidéki klubként a veszprémi expresszó, fővárosi klubként az A38 tért haza szobrocskával. TV-s műsorok közt az MTV Záróra című műsora vitte el a pálmát, míg TV-s műsorvezető díjazott Sebestyén Balázs lett. Az MTI és az MTVA közös életműdíját Ligeti Nagy Tamás vehette át. Ugyancsak különdíjat kapott – a szakmai szavazók ítélete alapján – Izil, az MR2 – Petőfi Rádió zenei szerkesztője, a ProArt különdíját vehette át a Quart.hu szerkesztősége is. Az Önkéntesség Európai Éve okán az uniós elnökség hivatalos záró buliján, több területen is önkéntesek látnak el különböző feladatokat, így civil szervezetekkel partnerségben megvalósítva vettek részt a kerékpármegőrzés, a hulladékgyűjtés és a tömegirányítás területén, mintegy félszáz fiatal végez önkéntes munkát a fesztiválon.


A négynapos rendezvényen – mely a nevét az 1990-es évek elején VOLT néven megjelenő popkulturális magazinról kapta - néha cudarra forduló idő sem zavarta meg a bulizókat abban, hogy a néha beinduló hatalmas szél, csomagoló színpadi munkások, és csepegő eső megzavarja őket a partizásban.

Az első fesztiválokat 1993-tól még Húsvét tájékán, a soproni Sportcentrumban rendezték meg, de mivel a fellépők és a közönség száma is évről évre gyarapodott, így áttették székhelyüket a Lővérekbe, a Sziget Fesztivál társfesztiváljaként nyári rendezvénnyé változott, mi pedig kíváncsian várjuk a jövő évi fellépők listáját.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.