Hegedűs Endre zenekari zongoraestje a Müpában

2018. október 3., 13:51

Szerző:

Hegedűs Endre szinte új „műfajt” teremtett évről évre ismétlődő zenekari zongoraestjeivel. Az október 6-i előadás egyik különlegessége, hogy a művész felesége a kétzongorás versenyművek közreműködőjeként először lép a Müpa pódiumára, s újdonság lesz a Budafoki Dohnányi Zenekarral való közös muzsikálás is ebben a teremben. Remekművek csendülnek fel a barokk, a klasszika és a romantika korából. Az első részben Johann Sebastian Bach két zongorára (csembalóra) írt három versenyműve közül az egyetlen eredeti, a C-dúrban írt hangzik el a Hegedűs házaspár előadásában. Állandó fokozás, a mindig „fölfelé” menetel jellemzi mindhárom tételt. A Mozart-versenymű, amelyet a zeneszerző maga és a nővére számára írt, szellemességet, életörömet sugároz, annak ellenére, hogy az 1779-es esztendő sok csalódást hozott Mozart életében.

A szünet után elhangzó művel kapcsolatban egy, a The Salt Lake Tribune-ben megjelent régebbi kritika részlete álljon itt kedvcsinálóként: „Első fellépésén a Utah Szimfonikus Zenekarral a művész Grieg a-moll zongoraversenyének szólistájaként mutatkozott be. Hegedűs olyan tűzijátékszerű technikával rendelkezik, mellyel akár ki is téphetné a zongora billentyűit. Ehelyett – okosan – elegáns és rendkívül lírai megközelítést választott az igen híres norvég partitúrához. Az ördögien nehéz utolsó tétel Hegedűs ujjait legjobb formájukban találta. A művész együtt táncolt a zenével, és így hallgatósága lelkét is szinte táncra perdítette. A közönség lelkes bravózással, állva ünnepelte az előadást.” 

Műsoron:

  • J. S. Bach: C-dúr versenymű két zongorára, BWV 1061
  • Mozart: Esz-dúr versenymű két zongorára, K. 365
  • Grieg: a-moll zongoraverseny, op. 16

Közreműködik: Hegedűs Katalin – zongora

Vezényel: Werner Gábor

Október 6., 19:30, Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.