Hammmerstein Judit lehet a nemzeti könyvtár új főigazgatója

2019. július 25., 15:17

Szerző:

Túl sok a kihívás, ezért – például a Petőfi Irodalmi Múzeummal ellentétben –  nem vonzó az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) vezetői posztja a NER kiemelt kultúrharcosainak –  írja az eheti HVG. A nemzeti könyvtár főigazgatói posztjára a legesélyesebb Hammerstein Judit lehet, aki korábban a Balassi Intézetet irányította, de a kormánysajtó támadásai miatt távoznia kellett. Most visszatérhet, de ha így lesz, nem lesz könnyű dolga: az OSZK tőkehiányos, borzasztóan le van pusztulva, le van maradva a digitalizálással. A budai Vár rekonstrukciója sem segíti a könyvtár életét, ahogy költözés jelentette kihívás is jelentős lesz – jegyzi meg a lap.

Fotó: YouTube

A legutóbbi hírek szerint a Nemzet Könyvtárát az Üllői útra, a vizesedő Kilián laktanyába költöztetné a kormány, amely finoman szólva sem a legméltóbb hely a több mint 200 éves intézmény számára. A jelenlegi főigazgató, Tüske László keserű gúnnyal mondta erről korábban egy állománygyűlésen: „sokkal hatásosabbnak érezzük azt, ha a könyvtár elmehet innen, összepakol és átadja a területet a borászati, sörészeti, csokoládégyártó cégeknek, és az őket mozgató közönségszervezőknek, mert egyébként nem lesz nyugalmunk.” 

 

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.